Mérsékelnék a szaktudást

2023.10.14. 06:56

Több szakmában, képesítés helyett elég lehet a mester felügyelete

Képesítés nélkül lehetne bizonyos munkaköröket betölteni a jövőben. A kormány ezzel a rendelettervezettel csökkentené az egyre nagyobb munkaerőhiányt. Sok mesterember szerint felhígulna a szakma, és nem lehet a szakmai felügyeletet folyamatosan garantálni, mert akkor a munka nem készül el időben.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nevéhez fűződik az a rendelettervezet, amely úgy csökkentené a munkaerőhiányt, hogy bizonyos munkakörök betöltésénél egyszerűen eltörli a képesítés szükségességét. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium célja a képesítéshez kötött és a képesítéshez nem kötött, de szakmai felügyelet mellett végezhető gazdasági tevékenységek körének felülvizsgálata. A tervezet több szakmát érint, köztük az édességkészítőt, péktechnikust, az épületbádogost, a műkörömépítőt, a villanyszerelőt és a szobafestőt. A jövőben az elektromos berendezések javítása vagy elektromos autók bizonyos alkatrészeinek cseréje esetében is eltörölnék a szakképesítéshez kötöttséget. A tervezetről már zajlik a társadalmi egyeztetés a kormány és a szakmai szervezetek között.

Pandurics Richárd huszonhárom éve foglalkozik villanyszereléssel. A kormány rendelettervezetével kapcsolatban vannak fenntartásai. – A gyakorlatban nem látom kivitelezhetőnek, hogy a képesítés nélküli dolgozó mellett álljak nyolc órát, mert így sosem készülünk el időben a munkával – mondta el a szakember. Hozzátette: most is van egy frissen végzett villanyszerelő alkalmazottjuk, akit munka közben tanítanak. Az iskolában az alapokat megtanulta, és kisebb feladatokat már rá tudnak bízni. Szerinte jelenleg Somogyban nincs nagyobb munkaerőhiány a villanyszerelő szakmában. – Tavaly nagyon nehéz volt a helyzet, de idén nyár óta azt tapasztaljuk, hogy kevesebb a beruházás, így a munka is – jegyezte meg Pandurics Richárd. 

Huszonkét dolgozót foglalkoztatnak az egyik kaposvári pékségben. Sok köztük a fiatal, akik a tanulmányaik alatt is ott voltak gyakorlaton. 

Ojtó Lajos, a Slendy Pékség tulajdonosa szerint nagy a gond a munkaerőpiacon. – Nagyítóval sem lehet találni még képesítés nélküli dolgozót sem – tette hozzá. Megjegyezte: a péktechnikus fiatalok éveket tanulnak az iskolában és közben gyakorlati oktatáson vesznek részt. – A szakmát nem lehet egy-két hónap alatt elsajátítani – mondta el Ojtó Lajos. 

Gulyás Árpád alelnök: nem várható el a mesterektől az állandó felügyelet

Nyolcszázan dolgoznak a marcali Ziehl-Abegg Kft.-nél. Nyár közepe óta a vállalatnál létszámstop van. – Saját tanműhelyt alakítottunk ki, ahol három szakoktatónk képzi a fiatalokat, s emellett a marcali szakiskolával is nagyon jó a kapcsolatunk, ahonnan a végzősök közül sokan jönnek hozzánk dolgozni – mondta el Csizmazia Balázs személyzeti vezető. 
Hozzátette: a gyártási folyamat elképzelhetetlen szaktudással rendelkező dolgozók nélkül, ezért fektetnek nagy hangsúlyt a képzésükre. 

Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara általános és kereskedelmi tagozati alelnöke szerint a kormány tervezete bizonyos szakmák esetében valósulhatna csak meg. – A munkaerő darabra meglenne, de a szakmai minőség nem javulna, és bizonyos szakmák esetében a képesítés nélküliek alkalmazása munkavédelmi, biztonsági és egészségügyi gondokat is felvet – jegyezte meg az alelnök. Kiemelte: nem várható el, hogy a mester hetek múlva is a dolgozó mellett álljon munkavégzés közben. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában