Szakember

2023.10.06. 20:00

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki saját asztalosműhelyt indítana

A legősibb alapanyag megmunkálásának folyamatába pillanthattak be az érdeklődők a Kaposvári SZC Lamping József Technikum pénteken. Az iskola nyílt napján az is kiderült, az asztalos szakma manapság nem eléggé népszerű, pedig egy ifjú szakembernek munkája biztosan mindig lesz, így saját műhely beindítása sem lehetetlen feladat.

Koszorus Rita

– Ez a második nyílt napunk a tanévben, most a fa- és bútoripari szakmát mutatjuk be, melynek a gyakorlati képzése a Virág utcai tanműhelyünkben zajlik – mondta Szalai Bernát igazgatóhelyettes. – Szerettük volna megmutatni az érdeklődő diákoknak a 21-ik századi asztalosképzés eszközeit működés közben is. Folyamatosan vannak érdeklődők a meghirdetett képzésekre, de természetesen szívesen fogadnák az új jelentkezőket is. 


Bár a szakma kiváló lehetőség az érdeklődő fiataloknak, mégis úgy tűnik, hogy nem eléggé népszerű – vélekedett Futó Tibor, szakoktató. – Pedig, aki egyszer megismerkedik a fa megmunkálásának fortélyaival, az biztosan megszereti. Kevés a jelentkező, mert a fiatalok nem feltétlenül látják a szakma szépségét, és nem is biztos hogy tisztában vannak vele, hogy egy jó szakma sokszor többet ér, mint egy diploma, mondta a szakember. Ezek a gyerekek nagyon lelkesek és érdeklődők, mutatott az asztalosműhelyben szorgoskodó fiatalokra. 

Köztük ott tüsténkedett Bertók Bálint is, ő gyerekkori álmát váltja éppen valóra. – Gyerekkorom óta érdekelt a fával való munka, mert ismerősi körben volt asztalos – mondta. – Elég korán eldöntöttem, hogy ezt a szakmát szeretném választani. Azt tervezem, hogy a szakma megszerzése után elhelyezkedek, és idővel saját vállalkozásba kezdek, mondta. 
Ezt az utat javasolja a diákoknak Futó Tibor is. Mint mondta, önálló vállalkozásba fogni költséges, de ha a kezdő asztalosok eleinte kisebb javításokat elvállalva félretesznek a saját műhely beindítására, nem lehetetlen a feladat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában