Főzőverseny

2023.10.14. 09:00

Nem csak enni, főzni is élmény volt a nyúlragut Nagyszakácsiban

Körbe jár a fakanál – ízkavalkád a Királyi szakácsok földjén címmel rendezték meg a XVI. Gyermekotthoni Kisszakácsok Országos Főzőversenyét pénteken dél­előtt Nagyszakácsiban. Nevelők és állami gondozott gyerekek közösen sütöttek és főztek; kifejezetten nem a vetélkedés, hanem a közösségi élmény kedvéért.

Kovács Gábor László

Bogdán Erika mindig nagyon szeret főzni, hogy örömet szerezzen magának és környezetének. 
– Legtöbbször pörköltet készítek, mert azt kedvelik a legjobban – mondta a fiatal lány. – Egyszerű a receptem, szoktam beletenni paradicsomot, paprikát, hagymát rendesen, magyaros módra. 


– Gombás nyúlragut főzünk parázson sült krumplival, káposztasalátával, és túrógombóc a desszert karamelltöltelékkel – sorolta Reziné Borbély Ildikó a fonyódi II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon menüsorát. 
Somogyból a fonyódiakon kívül főzőcsapattal nevezett a marcali Százszorszép Gyermekotthon, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (SZGYF) Kaposvári Befogadó Otthona és a Napkerék Egyesület. Versenyen kívül az SZGYF Somogy Vármegyei Kirendeltségének munkatársai is megmutatták főzőtudományukat. Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád vármegyei gyermekotthonokból érkeztek gyerekek és nevelők, összesen mintegy háromszázan. 

 


– A mi gyermekotthonaink nyitottan működnek, hogy a gyermekeink a tágabb közösségekben is megtalálják a helyüket – mondta Troszt Éva, a Somogy Vármegyei Gyermekvédelmi Központ igazgatóhelyettese. 
– Közösen főzni és enni az egyik legjobb közösségi élmény. A verseny izgalmán túl igyekeztünk jó hangulatot teremteni, a színpadon hagyományőrző együttesek énekeltek és táncoltak. Az idén újdonság, hogy a vidéki életet is bemutattuk népi ügyességi játékokon keresztül. 
 

 


Fotó: Muzslay P.

Az ízek mellett a tálalás is pontot ért



 

Így kell barátságokat kötni, mondta a megnyitón Csatos Zsuzsanna, a Somogy Vármegyei Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, mert a bográcsos és tárcsás ételeket együtt kellett értékelni, és az ízeken kívül az ételek kül­alakját is pontozták, jegyezte meg a zsűri elnöke, Kató Tamás, aki a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagja. Hagyományosan a Királyi szakácsok tere adott helyszínt a főzőversenynek. Színpadot állítottak, fedett főzőhelyeket alakítottak ki, díszítették az udvart és kemencét építettek, mutatta be a rendezvény helyszínét Kövér István polgármester. Augusztusban Somogy, Tolna és Baranya turizmusbarát polgármesterei találkoztak itt, és más rendezvényeket is várnak Nagyszakácsiba. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában