Elhanyagolt gyerekszájak

2023.10.17. 07:00

Sok a szuvas fog és a gyulladt íny, a járvány óta romlott a helyzet

Elkezdődtek az iskolafogászati szűrések. A tapasztalatok szerint nagy szükség van az ilyen vizsgálatokra, mert sok a szuvas fog és gyakoriak az ínygyulladások is. A fogorvosok szerint szomorúak a tapasztalatok és nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a prevencióra.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

A somogyi vármegyeszékhelyen hét iskolafogorvos szűri a gyerekeket, a bölcsődéstől a szakiskolásig. 
– Átlagosan háromezer gyerek jut egy iskolafogorvosra. Az évi kétszeri szűrést nagyon nehéz teljesíteni, így előtérbe helyezzük a problémás fogú óvodásokat, iskolásokat – emelte ki Katona Enikő fogorvos, prevenciós főorvos. – Nagyon szomorúak a tapasztalataink, a koronavírus-járvány elvette a kezelési folytonosságot és sok időt, mert csak elkülönítve kevesebb gyermeket vizsgálhattunk. 

A kaposvári iskolafogorvos elmondta: azt látják, hogy nagyon sok gyermeknek van szuvas foga, valamint gyakoriak a fogkő-, lepedékproblémák és a fogínygyulladások is. – Sok az elhanyagolt gyerekszáj, ami összefügg nagy mértékben az étkezéssel és a szülői felelősséget is hiányolom, hiszen ha a szülő nem partner, akkor csinálhatunk mi bármit – emelte ki Katona Enikő. 

Tapasztalják azt is, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknél halmozottan jelentkeznek fogproblémák. – Próbálunk fogkrémet, fogkefét adni azoknak a gyerekeknek, akiknek nehézséget okoz ennek megvásárlása, véleményem szerint szükség lenne prevencióra, mint régen, a 90-es években, amikor a védőnő is besegített és az iskolákban a gyerekek útmutatást kaptak a fogmosáshoz és mellé ingyenesen fogápolási eszközöket – jegyezte meg a fogorvos. 

Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója elmondta: a tizenegy kaposvári állami fenntartású iskolában 3502 gyermek részesül iskolafogászati eljárásban. Többükben már megkezdődtek a szűrések. – Nagy szükség van ezekre az ellenőrzésekre, hiszen a fogváltást követően a maradó fogak megőrzése rendkívül fontos – mondta. 

Nem csak Kaposváron, hanem több somogyi oktatási intézményben is megkezdődött a diákok fogászati szűrése. – A körzetileg illetékes fogorvoshoz visszük osztályonként a gyerekeket és így a fiatalokat hozzászoktatjuk ahhoz, hogy félévente fogaikat ellenőrzik – mondta el Miseta Zoltán, a Balatonlelle-Karádi Általános Iskola igazgatója. Azt tapasztalják, hogy sok gyerek csak az iskolai szervezett szűrésnek köszönhetően jut el fogorvoshoz. Kiemelte: a vizsgálatok révén megelőzhető a súlyosabb problémák kialakulása. 

Hétfőn a Lions klub helyi szervezete is meglepte az elsős diákokat, mindannyiuknak egy látás- és fogászati vizsgálatot tartottak. Liszovszki Ágnes kaposvári fogorvos mindegyik elsős fogát alaposan átvizsgálta, sőt a még szemléltetőanyagot is vitt a gyerekeknek, akik érdeklődve fedezték fel a fogmakettet. 

Guruló rendelőt is indítottak a gyerekek szűrésére 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat országos fogászati szűrőprogramja 1995-ben kezdődött, azóta minden évben járják az országot az autóbuszból kialakított rendelővel. Korábban Somogyba is eljutottak már több településre. A buszban dolgozó önkéntes fogorvosoknak évek óta rossz tapasztalatai vannak a gyermekek fogainak állapotáról és fogápolási szokásairól. Az általános iskolás gyerekek több mint a felének volt szuvas foga. A lyukas tej- és maradó fogak, fogkövek és foghiányok nagy számban fordultak elő már az elsős korosztálytól kezdve nyolcadik osztályig. Teljesen ép fogazatot nagyon kevés gyereknél találtak.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában