Október 23

2023.10.23. 20:00

Szabadságért Kaposvár emlékérmet kapott a somogyi forradalom történésze

M. Kiss Sándor Széchenyi-díjas történész professzor emeritus vehette át az október 23-ai ünnepi gálán a Szabadságért Kaposvár emlékérmet. A Csiky Gergely Színházban tartott ünnepségen Szita Károly polgármestertől vette át a kitüntetést.

Koszorus Rita

A rendezvényen Szita Károly, Kaposvár polgármestere mondott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte: 1956. forradalma nem jöhetett volna létre az 1848-49-es szabadságharc és forradalom nélkül, ahogyan Kaposvár rendezett tanácsú várossá válása sem történhetett volna meg a kiegyezés nélkül. 

 

– A nemzeti szabadság kivívása mindig százezrek közös vágya és ügye. Minden egyes eredményünk mögött az ő odaadásuk, bátorságuk és kiállásuk van, mondta Szita Károly. Hozzátette: az 1944-es német megszállásnál, majd a kommunista hatalomátvételnél elvették az önrendelkezésünket, megfosztottak attól a jogunktól, hogy magunk alakítsuk a sorsunkat. 1956 forradalmárai ezt a jogot követelték vissza. 

– A saját akaratuk szerint akartak élni, építeni a biztonságot nyújtó otthonukat, szeretetben gyarapítani családjukat, vágyaik és értékrendjük szerint szervezhessék saját útjukat, pályájukat, hivatásukat. Ezért emlékezünk tisztelettel és meghatottan mindazokra, akik küzdöttek a szabadságért, tette hozzá. 

A gálaesten adták a Szabadságért Kaposvár emlékérmet, amelyet ezúttal M. Kiss Sándor, történész professzor emeritus vehetett át Szita Károlytól. – Ma egy olyan ember életpályáját és elhivatottságát díjazza közösségünk, aki rendkívül sokat tett azért, hogy hiteles képünk legyen 1956-ról. Egy olyan embert, aki történészként sokat tett azért, hogy a forradalom kaposvári és Somogy megyei eseményei és hősei, áldozatai se merüljenek feledésbe, mondta a polgármester. 

 


M. Kiss Sándor fő kutatási területe az 1956-os forradalom és szabadságharc. Tagja volt az 1956-os forradalom és szabadságharc alatti sortüzek történetét kutató Történeti Tényfeltáró Bizottságnak. 2013-tól a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese. 2013 óta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának tagja.
A gálaesten az Ametiszt Tánc-Sport Egyesület, a Csiky Gergely Színház színészei, valamint a Vikár Béla vegyeskar közreműködésével adtak ünnepi műsort. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában