DDNP

2023.10.23. 11:33

Tizenötödször Fekete István nyomában

2023. október 10-én tizenötödik alkalommal rendezték meg a Fekete István nyomában című természetismereti és életrajzi terepi akadályversenyt.

Sonline.hu

A Baranya megyei Bakócához tartozó, egykor Fekete Istvánnak szolgálati lakást biztosító Alsókövesd térségében kialakított Fekete István Emlékösvényen tartott megmérettetésen általános iskolák 7-8. osztályos tanulói vettek részt. A verseny középpontjában az író szellemisége, a magyar táj és a benne élő kétkezi emberek szeretete, valamint Fekete István irodalmi tevékenysége állt.

2007-ben merült fel a gondolat, hogy az író kezdő gazdász éveinek vidékén, a volt Mailath-uradalom területén, ténylegesen Fekete István nyomában járva vetélkedő szervezésére kerüljön sor, amelyen a diákok az író környékhez kötődő emlékei mellett a természetvédelemmel, az erdő- és vadgazdálkodással, és a természetismerettel kapcsolatos kérdéseket, feladatokat is megoldhatnak.

A sajnálatos járványhelyzet miatt két évre megszakadt sorozat tavaly indult újra, akkor hat résztvevő csapattal, azonban idén már tizennégy egység jelezte vissza részvételi szándékát, így érkeztek diákok Berkesdről, Kaposszekcsőről, Komlóról, Litérről, Mindszentgodisáról, Olaszból és Pécsről is.

A megszokottól eltérően borús, kicsit csepergős időjárás mellett lebonyolított versenyen a feladatokat legjobban a Pécsi Szent Mór Iskolaközpont diákjai teljesítették, míg a második és harmadik helyen a Kaposszekcsői Általános Iskola és a Mindszentgodisai Általános Iskola tanulói végeztek.

A verseny szervezőinek (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Mecsekerdő Zrt., Ajkai Fekete István Irodalmi Társaság, Dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület, Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezete) reményei szerint a rendezvényt az elkövetkező években is töretlenül sikerül megrendezni és a gyerekekbe oltani az író örök érvényű felismerését: „Kerestem az utat, a patakot, a nádast, a cserszagú erdőt... és megtaláltam a Hazámat."

(Szöveg és fotó: Nagy Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában