Emlékezés

2023.11.04. 19:54

A hősökért gyújtottak gyertyát Kaposváron

Harsányi Miklós

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójának alkalmából szombaton este csendes gyertyagyújtást tartottak a Berzsenyi parkban, a Szabadság angyala szobornál. 

Ernesto Pinto: Dal azokról, akiket a holnap megkoszorúz című versét Fándly Csaba színművész szavalta el. Pintér Rómeó alpolgármester megemlékező beszédében rendhagyó és megrázó időutazásra hívta az ünnepség résztvevőit.

 

– Ez a park 1956-ban is közkedvelt helye volt a kaposvári polgároknak  – mondta. – A fák, amelyek körül vesznek bennünket, már itt álltak és a környező utcák is mind benépesültek. Pontosan 67 évvel ezelőtt, hajnalban egy fiatal kaposvári péksegéd hazafelé tartott a munkából. A 33 éves Karádi Lajos a kórházi sütödében dolgozott és az éjszakai műszak után sietett haza feleségéhez és gyermekeihez. A mellettem látható inget viselte.

Pintér Rómeó azt mondta: innen két saroknyira, a mai Damjanich és Talián Gyula utca sarkán egyszer csak lövések dördültek. A kommunisták által behívott szovjetek tüzeltek. A fiatal családapát három találat érte, robbanó töltettel lőttek rá. Sérüléseibe azonnal belehalt. Felesége a borzasztó tragédia közepette örökre időkre szóló üzenetet küldött a szabadságért küzdő magyaroknak és kaposváriaknak. Férje vérét kimosta az ingből, majd a golyók által szaggatott ruhadarabot eltette és őrizte. 

– Az ingen látható golyók és repeszek által szakított lyukak máig őrzik november 4. végzetes reggelének kaposvári emlékét – hangsúlyozta Pintér Rómeó. – A felbecsülhetetlen értékű relikvia a körünkben lévő Szabó Péter révén lehet most itt velünk. 

Arról is szólt: ez az ing azt üzeni,  az a hatalom, amelyik a saját népét támadja meg, nem méltó egy ország vezetésére. Nem volt méltó 67 éve sem és nem méltó ma sem. Pintér Rómeó kiemelte: legyünk éber őrei '56 örökségének. Őrizzük meg közösségünk eredményeit, a békés mindennapokat, a kiszámítható gyarapodást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában