Stég

2023.11.09. 07:00

Aki fittyet hány a határidőre, ne csodálkozzon ha viszik a stégjét

Nem maradhat stég a Balatonban november elseje után.

Góz Lilla

Balatonmárián azonban még több mint száz stég van a vízben. Ezeket november elsejéig ki kellett volna a tulajdonosoknak emelniük a vízből és csak április elseje után lehet visszahelyezni őket. 
Galácz György, Balatonmária polgármestere felhívta a figyelmet, hogy a vízügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik, hogy minden vízállást kiszedtek-e a tulajdonosok. 

– Mindössze kilenc önkormányzati, engedéllyel rendelkező lejáró van a településen és huszonegy engedélyeztetése folyamatban van a Veszprém Vármegyei Kormányhivatalnál, ezeket az utcabeliek használhatják majd – jegyezte meg a polgármester. 

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtószóvivője közölte: október utolsó napjától a következő év április elsejéig nem maradhatnak a Balatonban a vízi állások, stégek. 
– Ezeket ugyanis a viharok elmozdíthatják, télre a mederben maradva befagyhatnak, elsodródhatnak, deformálódhatnak, víz alá kerülhetnek, az időjárási körülmények hatására víz alatti akadályokká, komoly veszélyforrássá válhatnak – tette hozzá Siklós Gabriella. 

Megjegyezte azt is, hogy az engedéllyel rendelkező stabil, parthoz kapcsolódó, masszív anyagból készült bejárókat, illetve nádassal védett részeit nem kell kiszedni, viszont a nyílt vízbe érő részeket ezek esetében is el kell távolítani. A november 1-jei határidő lejárta után a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság partőrei folyamatosan ellenőrzik a stégeket. 

– A jogszabály értelmében a vízben hagyott vízi állások tulajdonosát először figyelmeztetik, majd ha ez nem vezet eredményre, akkor eltávolítják, akár feldarabolva a stéget – mondta el a szóvivő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában