Helyi közélet

2023.11.13. 13:48

Aranyér világnap: háromból egy embert érint

Az aranyerek alatt a végbélnyílás körüli külső aranyeres és a záróizom felett elhelyezkedő belső aranyeres fonatot értjük.

Sonline.hu

Az aranyér önmagában nem betegség, fontos részét képezi ugyanis a végbél záró mechanizmusának. Az aranyereken kialakuló krónikus tágulatok általában életmódbeli hibákból „szövődményeként” jelentkeznek. A kialakulásának hátterében a mozgásszegény életmód, ülőmunka, a nagy terhek cipelésével járó fizikai munka, akár bizonyos sportágak – így például a súlyemelés –, vagy helytelen táplálkozási szokásokból eredő székrekedés, kóros székelési szokások állhatnak. Ritkább esetben veleszületett kötőszöveti gyengeség is hozzájárul a betegség kialakulásához. A november 20-i aranyér világnapja alkalmából összegyűjtöttünk néhány fontos információt az aranyérről és az aranyérbetegségről.

„A külső aranyerek általában akut elzáródásuk következtében vezetnek panaszhoz, illetve idővel a belső aranyerek krónikus előrehaladott tágulata pangást tágulatot okoz, ami növeli az akut elzáródás esélyét. A belső aranyerek időszakos tágulata természetes hatásokra alakul ki, mint például fizikai erőlködés, vagy a terhesség során kialakuló magas hasűri nyomás hatására, majd a hatás elmúltával a tágulat is megszűnik. Ha a tágulat állandósul, akkor azonban már aranyérbetegségről beszélhetünk. A probléma megelőzhető általában, ám ha mégis kialakul az aranyér betegség, érdemes mihamarabb felkeresni prokotológiában jártas sebész szakorvost. A belső aranyerek tágulata I-III-as stádiumig ambulánsan hatékonyan kezelhető. Mivel kezdetben panaszmentesek a tágulatok, érdemes akár szűrő jelleggel prokotológushoz fordulni, így megelőzhető, hogy a kezeletlen betegség komolyabb panaszokat, vagy súlyosabb szövődményeket okozhasson. IV stádiumban már csak műtéti kezelés lehetséges” – mondta Dr. Schöller Andrea, a Budai Egészségközpont sebésze, proktológia szakorvosa, sebészeti szakmai vezetője.

Hogyan előzhetjük meg az aranyérbetegséget? Mint a legtöbb civilizációs betegség esetében, az aranyérbetegségnél is igaz, hogy sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő lágy székletállag eléréséhez együnk rostban gazdag ételeket, napi 1-1,5kg nyers zöldséget, gyümölcsöt, ami egy nagy tál salátának felel meg. Folyadékbevitel első sorban víz legyen: napi 2-3L vízre van szükségünk, nyáron a nagy melegben akár többre is. A rendszeres sport egyéb pozitív élettani hatásain túl javítja az emésztést, fokozza a bélmozgást, az intimtorna segítségével pedig erősíthetjük a medencefenék izmait és a záróizmokat. Ha tehetjük, szükség esetén ne várjunk az illemhely felkeresésével és törekedjünk arra, hogy elkerüljük a hosszú ideig tartó székletürítést. A mobiltelefonok mosdóban történő rendszeres használata szintén vezethet akut vagy krónikus aranyeres elváltozáshoz, ugyanis emiatt több időt töltünk ott, mint amennyire szükségünk lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában