Katonaság

2023.11.28. 09:00

Érdemes mundérba bújni, mert jól fizet a harci kedv

Somogyban november végéig különösen nagy számban, közel 300-an jelentkeztek katonai szolgálatra. Ez nagyjából duplája a tavalyinak, s a kaposvári toborzók decemberben folyamatosan, sőt, karácsony és szilveszter között is fogadják a jelentkezőket. A tatai tüzéreknél a kezdő illetmény havi bruttó 737 ezer forint, ez somogyi viszonylatban is csábítóan hat.

Harsányi Miklós

HonvŽdelmi csal‡di nap a kaposv‡ri v‡rosligetben

Fotó: Lang Róbert

A 300 jelentkezőből több mint 150-en a szerződéses katonai szolgálatot választották, míg a többiek az önkéntes tartalékos szolgálatok valamelyikét. – Somogy országosan a harmadik legjobb eredményt érte el a toborzásban – tájékoztatott Győri Tamás százados, a Magyar Honvédség kaposvári 7. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának megbízott központ parancsnoka. – A nagy érdeklődés vélhetően annak köszönhető, hogy szeptemberben Kaposváron megalakult egy lövészzászlóalj, mely folyamatosan várja a haza szolgálata iránt érdeklődő somogyi fiatalokat. S akiktől nem idegen, hogy távolabbi városban telepedjenek le, azok a február 12-én, Tatán induló PzH programba jelentkezhetnek havi bruttó 737 ezer forintért. 
A százados közölte: a programra jelentkezők a Panzerhaubitze 2000 önjáró löveg leendő kezelői lesznek Tatán. A főbb jelentkezési feltételek a kaposvári lövészzászlóaljnál és a tatai önjáró tüzérosztálynál megegyeznek: betöltött 18. életév, cselekvőképesség, továbbá a büntetlen előéleten kívül elvárt a magyar állampolgárság és minimum a nyolc általános iskolai végzettség. 
 

Radarkezelőt és irányzót is várnak 


Laborvizsgálat, pszichológiai elbeszélgetés után az első nap megvizsgálják a bevonulók fizikai állóképességét is, hogy a kiképzés végén tudják-e majd teljesíteni a szerződéses katonákra vonatkozó követelményeket. Meghatározott szintidőn belül kell lefutniuk 3200 métert, megfelelő számú felülést és fekvőtámaszt vagy húzódzkodást kell csinálniuk. A legjobbak aláírják szerződésüket és azonnal megkezdik alapkiképzésüket Tatán, a vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály állományának tagjaként. A nyolchetes alapkiképzés során az újoncok elsajátítják a katonai élet szabályait, az alaki fogásokat, a különböző fegyverek kezelését és harcászati ismereteket szereznek. Ebben a két hónapban csak hétvégén lehet hazamenni. A kiképzés sikeres teljesítése után, teljesítményük és képességeik alapján dől majd el, kiből lehet lövegparancsnok, vezető, irányzó vagy radarkezelő. 


 

Vonzó a pénz 
Dakó Roland, a Viapan cégcsoport régiós vezetője szerint sokaknak vonzó lehet a somogyinál lényegesen magasabb átlagbér, Poór Gyula, a megyei polgárőrszövetség elnöke hangsúlyozta: Somogy katonamegye, nagy hagyománya van a honvédségnek. A jelentkezők piacképes bérekre és kiszámítható életpályamodellre számíthatnak és fontos a kadétképzés is, ami szintén hozzájárulhat az utánpótlás biztosításához. 
 


Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában