Támogatás

2023.11.29. 14:00

Fiatalokra és templomokra is telik a civilek millióiból

Csaknem 190 millió forinthoz jutottak hozzá a somogyi egyesületek és alapítványok a Magyar Falu Program falusi civil alapjából. A legtöbb támogatást, összesen 63 millió 300 ezer forintot a Barcs központú 2-es választókerülethez tartozó közösségek kapták.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth Levente Foto

Az 1789-ben épült református templom alapját szeretné megerősíttetni a Kiskorpádért Egyesület abból a 7 millió forintos támogatásból, melyet a falusi civil alap pályázaton nyertek el. Szilvási Anita, a település polgármestere érdeklődésünkre elmondta, az épület nem az önkormányzat tulajdona, de fontos számukra, hogy megújuljon a templom azért is, mert több programot szoktak ott szervezni. 
– Sok helyen megrepedezett a templom fala és elkezdett szétnyílni az épület – emelte ki a problémát Szilvási Anita. – Vélhetően a nagy kamionforgalom is közrejátszott abban, hogy megsérültek a falak. A református templom országos műemlék, ezért is fontos és szükséges megmentenünk. Több hangversenyt és kulturális eseményt is szerveztünk már oda. A háromszög alaprajzú templom kiváló akusztikával rendelkezik, ezért is próbálunk életet lehelni belé – hangsúlyozta Kiskorpád polgármestere. 
Látrányban két közösség is támogatáshoz jutott. A Látrányi Romákért Egyesület 975 ezer, a Látrányi Önkéntes Életmentő és Tűzoltó Egyesület 1 millió 660 ezer forintot kapott. Kelemen Ferenc, az életmentő egyesület titkára lapunknak elmondta, egymillió forintból olyan sátrakat szeretnének vásárolni, melyeket rendezvényeken tudnak majd használni. A fennmaradó összegből pedig fiataloknak akarnak tűzoltó szakmai napot szervezni jövő nyáron. 
– Olyan csapatokat szeretnénk hívni az ország több pontjáról, akik eredményes, tevékenykedő közösséget alkotnak – fogalmazott Kelemen Ferenc. – Többnapos eseményt akarunk életre hívni, ahol az ifjúság megismerkedhet egymással, és a meghívott előadók által hasznos ismeretekhez juthatnának hozzá. Nálunk is régóta működik ifjúsági tagozat. Jelenleg 15 fiatalt érdekli az életmentés és a tűzoltás – tette hozzá Kelemen Ferenc. 
Fotó: Németh Levente

Faluprogramokhoz kértek pénzt 


A Mezőcsokonyai Árvalányhaj Hagyományőrző Egyesület 1 millió 900 ezer forintot nyert a falusi civil alapból. Bogdán Péterné elnök lapunknak elmondta, komplex faluprogramra igényelték a támogatást. Az összegből falunapot szeretnének szervezni jövő nyáron, a fiataloknak pedig játszóházat tartani. – A pénzből a táncosainknak új ruhát is szeretnénk vásárolni – mondta az egyesület elnöke. – Szükség van a viseletre, mert nagyon sok fellépése van a gyerekeknek, a ruhák pedig kopnak. A lányoknak szoknyára, kötényre, cipőre, felsőre, a fiúknak nadrágra, ingre és lábbelire van szükségük – tette hozzá Bogdán Péterné. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában