Szociális munka napja

2023.11.10. 14:09

Hittel és alázattal végezhető jól a szociális munka

Kettős ünnepet tartottak pénteken a segesdi Gondviselés Integrált Szociális Intézményben, hiszen amellett, hogy az intézmény fennállásának 70-ik évfordulóját ünnepelték, a szociális munka napja alkalmából is megálltak egy pillanatra a mindennapi munkával és elismerték a dolgozók áldozatos munkáját.

Koszorus Rita

Fotó: K.R.

 Az ünnepi műsort követően Joó Aranka, a Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese köszöntötte az egybegyűlteket. – Ebben az intézményben a nap 24 órájában dolgoznak a munkatársaink, s tették ezt az elmúlt hetven év alatt is. Nem csak dolgoznak, de az ellátottjaink napjait igyekeznek szebbé tenni és gondoskodnak róluk, mondta Joó Aranka. Hozzátette: ez nem csak munka, hanem hivatás. S a mindennapi apró sikerek teszik igazán azzá. 

Szászfalvi László a térség országgyűlési képviselője is megköszönte a szakemberek mindennapi áldozatos munkáját. – Szolgálat az ő munkájuk, amely során újra meg újra meg kell erősödni, fel kell állni és erőt kell gyűjteni. Ezt csak hittel, elkötelezettséggel lehet megtenni, mondta a politikus. Hozzátette: ahányszor az intézményben jár, megtapasztalja, hogy az itt élők és dolgozók egy igazi családot alkotnak. Az intézmény dolgozói nem csak gondoskodnak a lakókról, de megfogják a kezüket, felemelik őket testileg és lelkileg, így válik a munka igazi szolgálattá. 
A Gondviselés Integrált Intézmény nem zárt kapuk mögött működik, hanem aktív részese a település életének, emelte ki Szászfalvi László ünnepi beszédében. – A szociális munkát így lehet végezni, összefogással, együttműködve az önkormányzattal, az állammal és a civil szervezetekkel, ezt már Fülöp Attila, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár mondta a szociális munka napja alkalmából tartott ünnepségen. Fülöp Attila felidézte: fontos évente egyszer megállni és megemlékezni a szociális területen tevékenykedők munkájáról. Aki ugyanis ezt a hivatást választja, az nem feltétlenül az élet napos oldalát választja, fogalmazott az államtitkár. 

Fülöp Attila elmondta: jelenleg hazánkban mintegy 100 ezren dolgoznak a szociális szférában. Hozzátette: az államnak támogatnia kell a munkájukat, éppen ezért a 2024-es költségvetésben mintegy 1300 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Megjegyezte, ez négyszerese a 2010. előtti támogatás mértékének. A szociális ágazatban dolgozók bére az átlag fizetésekhez képest az elmúlt négy kormányzati ciklus alatt négyszeresére nőtt. Noha ezen a területen van még hova fejlődni, fogalmazott Fülöp Attila. A szociális ágazatban dolgozók béreit tovább kell növelni.

Hetven év az ellátottak szolgálatában 

A Gondviselés Szociális Otthon 1953-ban kezdte meg működését Segesden, az egykori Széchenyi kastélyban. A hetven évvel ezelőtti induláskor mindössze 37 ellátottról gondoskodtak, ami tíz év alatt 76-ra bővült. Az ellátottak száma folyamatosan nőtt az évek során, s a a megye legnagyobb bentlakásos szociális intézményéhez kapcsolódott a kőkút-gyöngyöspusztai, szabási és kálmáncsai otthon is. Néhány éve az egykori Zárda épületében gondozottak egy része, 72-en modern lakásotthonokba költözhettek be. Az úgynevezett TL házakat egy mintegy 700 millió forintos Európai Uniós pályázat segítségével alakíthatták ki Segesden. A hat, egyenként tizenkét ember lakhatására alkalmas 220 négyzetméteres családi házban igazi otthonra találhattak az ellátottak. 

 

Őket díjazták a szociális munka napja alkalmából

  • Troszt Éva, Gyermekvédelmi Központ, igazgató-helyettese,
  • Fritz Zoltánné, a Fonyódi II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon, gazdasági csoportvezetője,
  • Zadravecz Zita, a Szeretet Integrált Szociáis Intézmény Barcsi Együtt Egymásért Otthonának ápolója,
  • Bekéné Lakatos Gabriella, a Kéthelyi Remény Integrált Szociális Intézmény, ápoló-gondozója, 
  • Németh Józsefné, a Segesdi Gondviselés Integrált Szociális Intézmény, gondozója, 
  • Lévainé Flórián Marianna, SZGYF Somogy Vármegyei Kirendeltsége gyermekvédelmi referense.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában