Falugondnok

2023.11.28. 08:35

Megtanulják, miként segíthetnek hatékonyan

A Somogy Vármegyei Önkormányzat idén is megszervezte a falugondnokok képzését.

 Jelenleg az 52 órás elméleti oktatás zajlik a kaposvári Vármegyeházán, a 118 órás gyakorlat pedig egy somogyi településen lesz majd. A tizenhat fő részvételével zajló képzés záróvizsgával fejeződik be februárban –tudatta a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke. Huszti Gábor kiemelte, hogy a képzés célja a falu- és tanyagondnokok felkészítése a kistelepüléseken, tanyákon végzendő alapfokú szociális szolgáltató feladatok ellátására; a hivatalokkal, intézményekkel, szervezetekkel való kapcsolattartásra; a rászorulóknak megfelelő segítségnyújtásra; emberi kapcsolatok ápolására a település lakosaival, rászorulóival; a hagyományok, az összefogás erősítésére, a közösségi alkalmak megteremtésére. 
A falugondnoki képzés írásbeli, majd ezt követően szóbeli vizsgával zárul. Írásbeli feladat egy dolgozat elkészítése a településről és a falugondnoki, tanyagondnoki munkáról a megadott szempontok alapján. A szóbeli vizsgán a dolgozatot meg kell védeni vizsgabizottság előtt, valamint a falugondnoki munka szakmai szabályait kell ismertetni kérdések alapján. A gyakorlati képzésről a tereptanár állít ki igazolást. 
Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy nem bocsátható vizsgára az, aki az elméleti órák több mint húsz százalékáról hiányzott, illetve aki nem adta le határidőre a záródolgozatát. A gyakorlat teljesítése kötelező, abból felmentés nem adható. 
Somogy vármegyében január végéig befejeződik a képzés, majd február 13-án vizsgázhatnak a résztvevők. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában