Könyvtári korszerűsítés

2023.11.02. 13:55

Milliárdos beruházás csökkenti a rezsiszámlát a kaposvári intézményekben

Csaknem 250 millió forintot fordítottak a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár energetika korszerűsítésére, a csütörtöki sajtótájékoztatón közölték: ilyen átfogó felújítás utoljára több mint 20 éve volt.

Harsányi Miklós

– A mögöttünk hagyott másfél esztendő rendkívül nehéz volt, mert az orosz-ukrán háború miatt iszonyatos mértékben megnövekedtek az energiaárak – hangsúlyozta Szita Károly polgármester. – Volt olyan időszak, hogy a gázért és a villanyért tízszeres árat kellett fizetnünk, mint a háború kitörése előtt. Azt döntöttük el, hogy a lehető legnagyobb mértékben energia-függetlenek kívánunk lenni és ennek érdekében nagyon sok megújuló energiát akarunk használni.

A polgármester arról is szólt: a beruházásokat előre hozták. Energetikai korszerűsítést hajtottak végre az idén három önkormányzati intézményben, a Noszlopy és az építőipari szakközépiskolában valamint a könyvtárban, több mint 1,1 milliárd forint értékben. Az Agóra is csatlakozik a távfűtési rendszerhez,  s még ebben az évben plusz egymilliárd forintot költenek az uszoda, az aréna, a sportcsarnok és a Liget otthon energetikai-korszerűsítésére. 

Rázsits Veronika igazgató közölte: a könyvtár 1964-ben épült, 2001-ben volt egy jelentős felújítás.
–  A mostani munka során a részleges nyílászáró-cserén kívül az olvasói terekben korszerűsítették a világítást, továbbá olyan intelligens lámpákat építettek be, amelyek energiahatékonyak  – emelte ki az igazgató. – A szakemberek új kondenzációs gázkazánokat szereltek be és az épületet szigetelték is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában