Drága a csere, ha lefagy az óra

2023.11.29. 07:00

Ötvenezret spórolunk a pokrócba tekert vízórával

Megérkeztek az éjszakai fagyok, ezért időszerű a vízórák téliesítése.

Góz Lilla

Egy vízmérő elfagyása komoly költséget jelent az ingatlantulajdonosoknak. 
– A vízórát célszerű letakarni, ronggyal, pokróccal bebugyolálni, ha pedig a vízóra a pincében van, akkor arról győződjünk meg, hogy a nyílászárók zárva vannak-e – mondta el Boda Balázs, a Kavíz Kaposvári Víz és Csatornamű Kft. vízellátási főmérnöke. Hozzátette: a használaton kívüli ingatlan esetében a vízleeresztés elengedhetetlen. – Néhány évvel ezelőtt több tucatnyi vízóra miatt hívtak minket, tavaly már jóval kevesebb, tíz alatti volt és idén még nem volt bejelentés – mondta. – A felhasználók egyre tudatosabbak. 

A főmérnök megjegyezte: ha a vízóra elfagy, akkor nemcsak az elfolyt vizet kell kifizetni, hanem a vízóracserét is, amely közel 50 ezer forint költséget jelent. 
– Úgy lehet észrevenni, hogy egy víz­óra elfagyott, hogy megszűnik a vízellátás, mert jégdugó alakul ki a vezetékben, rosszabb esetben kinyomja a víz­óra üveglapját, pókhálószerűen megreped – mondta el Boda Balázs. Hozzátette: tévhit, hogy ha a vízóra talajvizes környezetben van, akkor veszélyeztetettebb a fagyásra. 

– Ha elfagyás történt, be kell jelenteni a diszpécserszolgálatnál, s a kollégáim kicserélik a vízmérőt. Addig viszont nincs víz az ingatlanban és az ötvenezer forintot előre kell kifizetni – jegyezte meg Boda Balázs. Hozzátette: a legtöbb eset nem a belvárosban, hanem a családi házas, zárkerti övezetekben fordul elő. Kiemelte: a víztermelő műveken is zajlik a téliesítés, az összes kútnál vonalfűtést kapcsolnak be, ellenőrzik a szigeteléseket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában