Fotók

2023.12.18. 16:57

Az új marcali bázisról tizenöt percen belül érkezhet a légi segítség

Hétszáznyolcvanöt millió forintból készült el a légimentő bázis, amelyet hétfőn délelőtt ünnepélyes keretek között adtak át. Az új mentési központ a sármelléki bázis szerepét vette át annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudja a sürgős betegellátást biztosítani.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Egy EC-135 P2+ típusú helikopter szállt le hétfőn délelőtt Marcaliban. Ezúttal szerencsére nem sérültet hozott, csupán az új marcali bázisra érkezett meg. Utazósebessége 200 kilométer per óra felett van és viszonylag szűk területre is le tud szállni, valamint tele tankkal három órát képes repülni.  

– Ez a légimentő bázis hiánypótló épülete a magyar légimentésnek, egy rendkívül fontos fejlesztés – kezdte köszöntőjét a hangárban Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára. –  Ha légimentőt látunk az égen, tudjuk, hogy valami gyors és komoly beavatkozásra van szükség, kicsit olyan ez, mikor az őrangyalok érkeznek –  tette hozzá. Kiemelte: a hét magyarországi légimentőbázisból három újat az elmúlt egy évben adtak át és arra törekednek, hogy a többi is folyamatosan megújuljon. Hozzátette, a marcali bázison nyolc orvos, öt paramedikus (repülési és egészségügyi technikai munkatársak) és hat pilóta teljesít szolgálatot felváltva, a nap huszonnégy órájában. 

– A magyar légimentés nagy utat tett meg, a mentést kezdetben merev szárnyú repülőkkel végezték és a gépek a Ferihegyre érkeztek, ma azonban már helikopterek szállnak fel légimentőbázisokról, hogy a betegeket, sérülteket a vármegyei kórházakba vigyék, ahol a legprofibb ellátást kapják – mondta el az államtitkár. 

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója arról beszélt, hogy a marcali létesítmény huszonegyedik századi körülményeket biztosít a korábban Sármelléken dolgozó mentőszemélyzetnek. Elmondta azt is, hogy a most átadott beruházás 785 millió forint hazai forrásból valósult meg. Kiemelte: a jelenlegi hét bázisról lefedhető Magyarország, a légimentéshez kilenc mentőhelikopter áll rendelkezésre. Kérdésünkre elmondta: újabb bázis létesítése újabb helikopterek beszerzésével jöhet szóba. 

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy az összefogás eredményeként felépült marcali létesítmény a somogyi város és környéke biztonságát szolgálja. Kiemelte: a mentőszolgálat marcali munkatársai nem csak kötelező feladataikat teljesítik, hanem mindig valami pluszt is tesznek.

Összehangoltan dolgoztak a modern légibázisért 

A Készenléti Rendőrség a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. feletti tulajdonosi jogokat 2020. január 1-je óta gyakorolja. Az egészségügyi szakmai irányítást azonban továbbra is az Országos Mentőszolgálat látja el mind a riasztások tekintetében, mind a mentési folyamatok koordinálásában. A mentőhelikoptereket az OMSZ-hoz beérkező segélyhívások alapján a mentőszolgálat vármegyei irányítócsoportjai riasztják, előre meghatározott kritériumrendszer alapján. Közösen úgy döntöttek, hogy a Sármelléki Légimentő Bázis helyett új mentési központot alakítanak ki Marcaliban. Így a bázis olyan ideális helyet kapott, ahonnan a mentőegység a lehető legtöbb beteghez a riasztást követő tizenöt percen belül el tud jutni. A helikopternek fűtött hangárban van helye, kialakítottak egy mentőautó garázst is, valamint pihenőszobákat, szociális helyiségeket is kapott a személyzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában