Fotók

2023.12.22. 19:30

Babgulyást főzött a lovagrend, sok nélkülöző állt sorba érte Kaposváron

A legszegényebbek juthattak egy tál meleg ételhez pénteken dél előtt, amikor a Szent György Lovagrend a hagyományos karácsonyi ételosztását tartotta a Kapos Hotel előtt.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

– Elég forró a leves, és lágy a műanyag tányér, vigyázzanak! – ezekkel a szavakkal adták át a lovagok a gőzölgő babgulyást a hosszú sorban, türelmesen várakozó embereknek. 
– Hat gyermekem van, és nagyon szegényes lesz az idei karácsonyunk – mondta dideregve egy fiatalasszony, Bogdán Irén. – Ajándék az nem lesz... 

– Bárcsak mindennap ilyen lenne! – mondta hálásan Molnár József, nagyot merítve a levesből. – Az étel sokat számít, mert egyik napról a másikra élünk. 

– Három éve lettem hajléktalan, miután a nyugdíjasházból kilakoltattak – mondta Babodi Gyula. – Három unokám van, de a vőm nem enged hozzájuk, hiába van karácsony. 

Évtizedes hagyomány, hogy karácsonykor a lovagrend megvendégeli a lege­lesettebb, gyakran az utcán elő kaposváriakat. A korábbi években tartós élelmiszereket és téli ruhákat is osztottak, most kétszáz adag meleg étel fogyott el. – Jónak lenni jó – mondta a 93 éves Knoll Gyula, a Szent György Lovagrend dunántúli nagypriorja. – Aki ad, az kap is, minden oda-vissza működik az életben. A lelkünkre visszahat a jó cselekedetünk, s ha a lelkünk egyensúlyban van, akkor a testünk is jól működik. Ezt érdemes lenne meg tapasztalnia minden embernek. 

– A lovagrend alapküldetése a szegények támogatása, és ha valakinek van miből, akkor adjon – tette hozzá Majer István lovag, aki Marcaliból érkezett, édességgel és szaloncukorral megrakodva. Franz Mayer, a Kapos Hotel tulajdonosa, valamint a kaposvári Első Magyar Cukor Manufaktúra alapítója, Karl Schultes, és felesége, Horváth Éva is személyesen szorgoskodott az ételosztáson. Kovács József több mint harminc éve működtet pékséget Kaposváron, ezért ő langallót és kalácsot hozott a szegények karácsonyához. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában