Közgyűlés

2023.12.08. 14:12

Egy héten belül átadják a felújított levéltár épületét, 2024-ről tárgyalt a vármegyei közgyűlés

A megújult levéltári épületről, az éppen megújuló vármegyeházáról és a jövő évi pályázatokról is szó esett a Somogy Vármegyei Közgyűlés legutóbbi ülésén.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Egy héten belül átadják a megújult egykori levéltár épületét, amely várhatóan a Rippl-Rónai Megyei Múzeumnak ad helyet majd, az épület hasznosításáról Kaposvár városával egyeztetettek. Ahhoz, hogy az épület múzeumi funkciókat lásson el, az együttműködési megállapodás módosítására van szükség. A pénteki közgyűlésen elhangzott: a kaposvári városvezetés azt szeretné, hogy az épület a Vigasságok tere felőli oldalról is legyen megközelíthető. Ez azonban több kérdést is felvet, a megoldás további  egyeztetéseket kíván.

Fotó: Lang Róbert


Erről is szó esett a Somogy Vármegyei Közgyűlés pénteki ülésén, ahol Biró Norbert elnök beszámolt arról, hogy jövőre két aktív turizmus fejlesztésével kapcsolatos pályázaton is indulni kíván a vármegyei önkormányzat a Zselic és a Dráva fejlesztésére. Elmondta továbbá, hogy a tankerületek jelezték, együtt kívánnak működni a vármegyei önkormányzattal köznevelési fejlesztésekben, valamint várhatóan pályázati lehetőség nyílik gyógyfürdők energetikai fejlesztésére. 
A közgyűlési elnök elmondta: családbarát munkahely lett a vármegyei önkormányzat. – Kétmillió forintos vissza nem térítendő támogatásból megoldjuk a szünidei gyerekfelügyeletet és egy játszó, foglalkoztató szobát, úgynevezett kölyökkuckót alakítunk ki, mondta Biró Norbert

Fotó: Lang Róbert


Arról is beszámolt a közgyűlésnek, hogy jó ütemben halad a vármegyeháza felújítása. Már elkészült a tetőcsere, a nyílászárók cseréje, a belső irodák megújítása, és újabb etapjához érkezett a díszterem rekonstrukciójával. Ehhez a vármegye kormányzati forrást használt fel, az eddig elkészült munkákat a közgyűlési tagok az ülést követően meg is tekinthették.

 

Sok munka vár jövőre a közgyűlésre 

A képviselők szavaztak a közgyűlésen a jövő évi munkatervről, amellyel kapcsolatban Gyenesei István, a Somogyért Egyesület képviselője hozzászólásában megjegyezte: a jövő évi, június 9-i választás miatt biztosan sok dolga lesz a közgyűlésnek. Erre Biró Norbert azt reagálta, amennyiben a feladatok úgy kívánják, rendkívüli ülést hívnak össze. 
Stikel János interpellációjában arra hívta fel a tagok figyelmét, hogy több olyan átadott kerékpárút is van, amelyeken autók és quadok is járnak. Ez balesetveszélyes, s szerinte valamilyen felhajtást gátló akadályt kellene beépíteni ezeken a helyeken. Biró Norbert erre azt reagálta, hogy neki is jelezték ezt polgármesterek. Eszközeik azonban a helyi önkormányzatoknak van arra, hogy gátat vessenek a száguldozásnak. 

 

Fotó: Lang Róbert

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában