2023.12.10. 10:50
Gyékényesi lett az Év kiváló magyar méze
A XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon, szombaton adták át az Év kiváló magyar méze díjakat.
Illusztráció!
Fotó: Juice Flair
Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója, a rendezvény egyik főszervezője az MTI-nek elmondta:
a Gyékényes vázsonypusztai Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze elnyerte a legjobb vegyesméz kategória fődíját és az Év kiváló magyar méze díjat is.
A legjobb akácmézet Ballér Róbert készítette Somogyjádon, aki három mézzel nevezett a megmérettetésre; az akácon kívül egy hársmézzel, amely arany, s egy vegyes-virág mézzel, amely bronz minősítést szerzett.
Fajtaméz kategóriában a kaposmérői 2022 után idén is Hanzel Róbert hársméze diadalmaskodott, amely arany minősítést ért el, ahogy a nevezett vegyes virágméze is, míg repce és az akác ezüst minősítést kapott.
A versenyfelhívásra 398 mintát küldtek be idén a méhészek az ország egész területéről.
Az első körös zsűrizésből 48 minta jutott tovább a laboratóriumi vizsgálati részre, ahol a termékek víz-, pollen-, glükóz- és fruktóz-, valamint az úgynevezett HMF-tartalmát elemezték. Utóbbi arra utal, hogy a mézet melegítették-e vagy főzték-e, vagy sem.
Ezt követően öt szakemberből álló zsűri második körben is értékelte a mézeket; itt olyan értékelési szempontokat figyeltek, mint a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illat jellege, az íz tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás, így alakult ki a végső sorrend - mondta Árgyelán János.