Taroltak a somogyi méhészek

2023.12.10. 10:50

Gyékényesi lett az Év kiváló magyar méze

A XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon, szombaton adták át az Év kiváló magyar méze díjakat.

Koszorus Rita

Illusztráció!

Fotó: Juice Flair

Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója, a rendezvény egyik főszervezője az MTI-nek elmondta: 

a Gyékényes vázsonypusztai Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze elnyerte a legjobb vegyesméz kategória fődíját és az Év kiváló magyar méze díjat is.

A legjobb akácmézet Ballér Róbert készítette Somogyjádon, aki három mézzel nevezett a megmérettetésre; az akácon kívül egy hársmézzel, amely arany, s egy vegyes-virág mézzel, amely bronz minősítést szerzett.

 Fajtaméz kategóriában a kaposmérői 2022 után idén is Hanzel Róbert hársméze diadalmaskodott, amely arany minősítést ért el, ahogy a nevezett vegyes virágméze is, míg  repce és az akác ezüst minősítést kapott. 

A versenyfelhívásra 398 mintát küldtek be idén a méhészek az ország egész területéről.

Az első körös zsűrizésből 48 minta jutott tovább a laboratóriumi vizsgálati részre, ahol a termékek víz-, pollen-, glükóz- és fruktóz-, valamint az úgynevezett HMF-tartalmát elemezték. Utóbbi arra utal, hogy a mézet melegítették-e vagy főzték-e, vagy sem.

Ezt követően öt szakemberből álló zsűri második körben is értékelte a mézeket; itt olyan értékelési szempontokat figyeltek, mint a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illat jellege, az íz tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás, így alakult ki a végső sorrend - mondta Árgyelán János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában