Boráldás

2023.12.30. 17:07

Megszentelték a balatoni újborokat Lellén

Hagyomány már, hogy minden évben János napon boráldást tartanak a lellei katolikus templomban, idén tizenhetedik alkalommal szervezték meg.

Góz Lilla

Fotó: Németh Levente

Pócz József, a Balatonlellei Hegyközség elnöke elmondta: az 50-es, 60-as évek hagyományát újították meg. – Miután a borosgazdák nedűit a templomban megáldották, hazavitték a szentelt borokat és ráöntözték a hordókra, nehogy megromoljon a tartalmuk – tette hozzá Pócz József. Megjegyezte: nem volt könnyű az idei év, nem volt rekordtermés, ennek ellenére szép borok születtek. 

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője elmondta: Balatonlelle és környéke olyan borvidék, ahol számos világszínvonalú termék kerülhet az asztalokra a szőlészek, borászok kitartó munkájának köszönhetően. – A szakértelemre, a hitre, a Jóisten áldására is szüksége van a borászoknak – jegyezte meg a képviselő, aki saját olaszrizling borait hozta megszenteltetni. – Azt szokták mondani, hogy a bor a lélek itala, amely nemcsak gyógyító erővel rendelkezik, hanem a gonosz, rossz szellemeket is elűzi. 

– János volt az, aki az apostolok közül a legmagasabb kort érte meg és egész élete során védte az evangéliumot – mondta el Szűcs Imre, a balatonlellei Szentháromság Plébánia plébánosa. – Összetűzésbe került az akkori állami vezetőséggel és a császár száműzte Pátmosz szigetére. Hozzátette: János apostol italába mérget kevertek, de szerencsére nem lett vége életének. 

– Ebből ered a hagyomány. A bor tehát nem veszélytelen eszköz az ember kezében, fontos, hogy ne méreg legyen annak az elfogyasztása, hanem áldás és váljék az ember egészségére, vidámítsa a lelkét – jegyezte meg Szűcs Imre plébános. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában