Advent

2023.12.16. 14:00

Szép bor illik a vízvári kalácshoz

Ahogy azt megszokhatták a kaposváriak az adventi időszakban, ismét finom illatok kísérik sétájukat egész nap a Fő utcán. A belváros ragyogó fényekbe öltözve várja a családokat. A karácsonyi vásár mérsékelt árakkal, visszafogottan csalogatja a vevőket.

Koszorus Rita

Idén is hozta a korábbi évek színvonalát a kaposvári adventi vásár, hiszen a jól bevált finomságokat most is megvásárolhatjuk a Fő utcán végig sétálva. Az egyik ilyen a kígyózó sorokat eredményező vízvári kürtőskalács, amelynek aligha van párja.Váraljai Zsolt idén is ugyanúgy készíti az isteni finomságot, mint ahogy azt már megszokhatták a nála vásárlók. – Van egy új ízesítésünk a kedvelt vaníliás mellett, az adventi édes álom, mondta a kürtőskalács készítő. Pirított mogyoró és mézeskalács fűszer teszi még finomabbá az elkészült forró édességet, amelyet nagyon kedvelnek Váraljai Zsolt vásárlói. 

Adventi ízesítés is kapható. 
Fotó: Lang R.


A kürtőskalács ára nagyjából minden helyen hasonló, 1200 forintra tehető. De igaz ez a forró italokra is, nem igazán van eltérés az árak között legyen szó teáról, forró csokiról vagy forralt borról. Ez utóbbi 400 és 500 forintos deciliterenkénti áron kapható és ahány bódé annyi ízesítés. Nekünk a Bérdi Pincészet aszalt szilvás mézes verziója ízlett a legjobban vörösborból, de természetesen a forralt fehér bor is sokak kedvence, ahogyan a forró csoki is. Az egyik árusító helyen egészen különleges ízekből is válogathatunk; azonkívül hogy fehér és barna csokiból is kérhető az ital, még csillis és mézeskalácsos ízesítést is kérhetünk. A forró édesség 350 forinttól kapható a vásárban.

Sok vásárló választotta azonban a nem csak strandokon közkedvelt lángost, vagy éppen a spirál burgonyát. Természetesen a karácsonyi vásáron nem csak enni és inni érdemes, de a fellelhető ajándékötletek között is szétnézhetünk. Különféle színű és formájú díszek, figurás gyertyákat is választhatunk az egyik Kossuth téri kézművesnél. Aki elmondta: nincs nagy forgalom az ünnep előtt, de még így is érdemes kitelepülni. – Az látszik, hogy inkább esznek-isznak az emberek és ajándékokra nem igazán költenek. Nem is emeltem árat, a tavalyi áron dolgozom most is, ráadásul idén öt nappal rövidebb vásár, de érdemes itt lenni, mert megismerik a munkáinkat a vásárlók, mondta kérdésünkre Karáné Nagy Magdolna, zselé- és viaszgyertyakészítő, aki Nagyrécséről jött. 

Veszik és viszik a szaloncukrot. 
Fotó: Lang R.

Fajátékok, kézzel készített babák, termelői mézek, ajándéktárgyak és festmények is megtalálhatóak a vásáron. De szaloncukrot is vásárolhat az, aki még nem tette meg. Az egyik kereskedőtől megtudtuk, hogy jól fogy a zselés és a hagyományos konyakmeggyes ízesítés, de a különlegesebbekkel is szívesen tesznek próbát a vásárlók. Így az Eszterházy krémes, a krémlikőrös, vagy éppen a csoki-meggy töltelékes is kedvelt. Aki pedig nosztalgiázni szeretne sztaniolpapírba csomagolt konzumot is vihet a karácsonyfájára, néhányan meg is teszik, hiszen jár még vásárba az a korosztály, akinek a csillogó és színes papírba csomagolt szaloncukrok látványa a gyermekkori varázslatos karácsonyok hangulatát idézik fel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában