Forgalom

2024.01.08. 08:08

A Balatonhoz jött a legtöbb turista az év utolsó napjain

Koszorus Rita

Egymillió turista kereste fel a magyar szálláshelyeket tavaly novemberben, akik 2,5 millió vendégéjszakát töltöttek el összesen a kereskedelmi, magán- és egyéb szállásokon. A két legnépszerűbb turisztikai térség az előző év utolsó előtti hónapjában a Balaton és a Mátra-Bükk régió voltak, amelyek szálláshelyei a belföldivendég-éjszakák 20, illetve 12 százalékát regisztrálták. Ezzel szemben Budapest részesedése ugyanebben az időszakban 14 százalék volt. A külföldi vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a vendégek száma 13, a vendégéjszakáké 7,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, a külföldi vendégéjszakáké 8,9 százalékkal emelkedett. A legtöbb turista novemberben a kereskedelmi szálláshelyeken, szállodákban pihent. 
A külföldi vendégek többsége szintén hotelekben pihent, a legnépszerűbb úti cél novemberben Budapest és a Balaton volt. Novemberben összesen 18 747 turisztikai szálláshely, ezen belül 2221 kereskedelmi, illetve 16 526 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket hazánkban. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 43,4 milliárd forint volt, ez 15 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában