Családban még a rossz is jobb

2024.01.22. 08:59

Az esélyteremtésről szervezett tanácskozást a MATE-n a Napkerék Egyesület

Az esélyteremtés alapvető emberi jog, de minden tett üres marad, ha hiányzik belőle az elfogadás – hangzott el azon a családokról szóló konferencián, melyet a Napkerék Egyesület szervezett pénteken Kaposváron.

Kovács Gábor László

Kaposvár A konferencia résztvevőit házigazdaként Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke köszöntötte. Ma nincs olyan európai nemzet, amelyiknek a demográfiája elégséges az önfenntartáshoz, fejtette ki előadásában Beneda Attila, a családügyekért felelős helyettes államtitkár. Míg 1920-ban 4,6 volt a magyar termékenységi ráta, addig 2022-ben 1,52, amivel európai szinten még nem is álltunk rosszul, de így sem érjük el a szükséges 2-t. – A fiatalok reagálnak arra, ami körülöttük történik: a Covid, a háború, az energiaválság visszafogja őket abban, hogy komoly döntéseket hozzanak – mondta Beneda Attila. 

Pedig a válságos időket könnyebb családban átvészelni. Ezért a legnehezebb időszakokban is kiemelt figyelmet érdemel a családok támogatása. A falusi csok minden egyes kistelepülésen megállította vagy visszafordította a népességfogyást. A családtámogatások 80 százaléka még alanyi jogon járt 2010-ben, de ma már a háromnegyedüket munkavállaláshoz kötik. Az idén új koncepciót dolgoznak ki az idősek testi és lelki egészségének megőrzésére, mert 250 ezren küzdenek demenciával. A koraszülötteket segítve az idén létrehoznak egy Nemzeti Anyatejbankot is, jelentette be. 

– A lelki egészséget segíti, ha családban tudunk élni – mondta Székely András, a Kopp Mária Intézet tudományos főmunkatársa. – Felmérésünk azt mutatja, hogy a magyar fiatalok még mindig átlag két gyermeket szeretnének vállalni, és a házasságot tartják a legideálisabb életformának. A válaszadók szerint még egy rossz házasságban is boldogabb az ember, mint egyedül. A gyermekvállalás elutasításának legfőbb oka a párkapcsolat hiánya. 

A szeretet tartja össze a családokat és a társadalmat, mondta Varga László kaposvári katolikus megyéspüspök. Az egyházmegyében naponta négyezer rászorulónak adnak ételt, mert ha jót teszünk, abban megjelenik a szeretet. A börtönben élők és a hajléktalanok között is azt tapasztalta, hogy „belőlük is ki lehet szeretni a jót”, ha az ember megelőlegezi nekik. 

A tehetséggondozás húsz szakkollégiumban folyik 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) elkötelezett a felzárkóztatás és a tehetséggondozás mellett – kezdte köszöntőjét Vörös Péter, a Kaposvári Campus főigazgatója. A Napkerék Egyesület Hangya Tanodájának évek óta biztosítanak helyszínt, az intézmény azóta jelentős fejlődésen ment át. A tehetséggondozás a campus húsz szakkollégiumában folyik, köztünk a Szentandrássy István Roma Szakkollégiumban, amelyhez a Belügyminisztérium negyvenmillió forint támogatást nyújt. Az idén beás versmondó versenyt szerveznek, tanulmányutakat, kulturális rendezvényeket tartanak és ösztöndíjakat is osztanak. A szakkollégisták mentorként csatlakoztak a Tanítsunk Magyarországért programhoz. 

Egy város családok nélkül esélytelen, beszélt erről Pintér Rómeó kaposvári alpolgármester, aki megemlítette: tavaly 442 gyermek született Kaposváron, ez 115-tel több, mint tíz évvel ezelőtt. 2023-ban 525 esküvőt jegyezhettek fel, és ez 223-mal több, mint a Covid évében. 
 

Kevés az idő 

Egyre fontosabbá válik, hogy a hagyományainkat megőrizzük, és az, hogy a gyermekeink családban nőjenek fel, hangsúlyozta Kárpáti Tímea, a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) kaposvári elnöke a konferencián, aki szerint mindkét szülőre szükség van egy családban, de nagyon lényeges a közösségek segítsége is. A mai rohanó világban a szülők elfoglaltak, ezért kevés idő marad a megtartóerő átélésére, mondta. Ebben nyújt segítséget a FICSAK, programokat szerveznek, hogy minél több élményt szerezzenek a családoknak. Kiemelt céljuk, hogy a gyerekek és a családok minél többet sportoljanak és egészségesen éljenek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában