Szakképzés

2024.01.20. 07:17

Egy jó szakma felér egy diplomával

Egyre gyakrabban halljuk ezt a mondatot, nem alaptalanul. Az elmúlt években mind inkább tapasztaljuk, hogy komoly probléma a jól képzett szakemberek hiánya, így gyakran kiugró jövedelemre tehetnek szert. Ideje hát leszámolni azzal a sztereotípiával, hogy szakképző iskolába csak a gyengébb képességű diákok mehetnek. Igazán jó szakember a jó képességű fiatalokból válhat. Tehát amennyiben valaki egy szakmához elhivatottságot, készséget érez magában, bátran jelentkezzen az adott iskolába - tájékoztatott a Kaposvári Szakképzési Centrum.

Sonline.hu

Fotó: Kaposvári Szakképzési Centrum

A szakképző iskolás diákok a harmadik év végén egy szakmával a kezükben kezdhetik meg önálló életüket. Ebben az iskolatípusban az első évben ágazati alapoktatás folyik, a fiatalok ezt követően specializálódnak egy-egy szakmára, így a jelentkezéskor az ágazatot kell megjelölni. A 10. évfolyamtól már az adott szakma fortélyait sajátítják el a tanulók, ekkor kerülnek duális partnerhez, ahol szakmai gyakorlatukat szerzik. A duális képzőhely a tanulóval köt szerződést, amelyről az iskolát értesítik. A Kaposvári Szakképzési Centrum szakképző iskolás tanulói – néhány kivételtől eltekintve – valamennyien duális partnernél, valós munkakörnyezetben teljesítik szakmai tanulmányaik jelentős részét, amely komoly előnyt jelent a munkaerő-piacon.

A szakképzés népszerűsítése érdekében az állam ösztöndíjat vezetett be. Ez a szakképző iskolákban, az ágazati alapoktatás idején havi 16 000 forint. Ezt követően jellemzően munkabért kapnak a tanulók a duális partnertől, amely az ösztöndíj többszöröse is lehet, jellemzően havi 100 000 és 168 000 forint közötti összeg. Abban az esetben ha a tanuló csak az iskolában részesül szakmai oktatásban, tanulmányi eredményei alapján ösztöndíjat kap, havi 8000 és 59 000 forint közötti összeget.

Emellett további támogatási formák is elérhetőek, ilyen az Apáczai Ösztöndíjprogram, amely havi 34 ezer forinttal támogatja a hátrányos helyzetű, jó tanulmányi eredményű szakképzési tanulókat. Az egyszeri pályakezdési juttatás minden sikeres szakmai záróvizsgát tett tanulónak jár, amely a vizsga átlagának függvényében 133 ezer és 302 ezer forint között lehet.

A szakképző iskolát végzettek is dönthetnek úgy, hogy további szakmát vagy érettségit szereznek, utóbbihoz további két évet kell az iskolapadban tölteniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában