Nehéz bekerülni

2024.01.25. 06:57

Egyre hosszabb a várólista a somogyi idősotthonokban

Telt házzal üzemelnek a somogyi idősotthonok, a bekerülés egyre nehezebb. Egy helyre több hónapot, vagy akár éveket is kell várnia azoknak a családoknak, akik idős hozzátartozójukat szeretnék elhelyezni. A térítési díjak egyelőre nem változtak a tavalyi árakhoz képest.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Hatvan időst gondoznak a kaposvári önkormányzati fenntartású Liget otthonban. Évek óta sokan szeretnének bekerülni ide. Lelovicsné Tóth Éva, a szociális intézmény vezetője elmondta: csak kaposvári időseket vesznek fel és jelenleg 122-en várakoznak bentlakásos elláttásra. Hozzátette: az általuk gondozott idősek többsége ápolásra szorul. 

– Szerencsére minden dolgozónk szakképzett és azt tapasztalom, hogy évről évre több a demenciával küzdő idős, komoly problémát jelent, hogy kevés intézmény fogadja őket – emelte ki az otthon vezetője. Áraik megegyeznek a 2023-assal, nem emeltek. – A térítési intézményi díj napi 4 ezer forint, aki ezt nem tudja kifizetni, annak a jövedelme 80 százaléka a havi díj, valamint van egy egyszeri bekerülési díj, ami 400 ezer forint az egy ágyas, 200 ezer a kétágyas szoba esetében – mondta el Lelovicsné Tóth Éva. 

– Amekkora az intézmény, azaz amennyi embert el tudunk helyezni, annyi a várakozónk is – mondta el Óvári Róbert, a Magyar Pünkösdi Egyház kaposvári szeretetotthonának igazgatója. Intézményükben ötven embert látnak el, s ugyancsak 50 ötven idős szeretne bekerülni hozzájuk. A szintén az egyház fenntartásában lévő kadarkút-vótapusztai otthonban 67-en laknak és 30-an várakoznak bekerülésre. 

A jövőben szeretnének egy, a demenciával küzdő ápoltak részére külön részleget is építeni. – Tervezünk egy húsz idős ember befogadására alkalmas blokkot létrehozni számukra. Azt látjuk, a demencia már nem csak időskori népbetegség, az ötvenes korosztályban is egyre sűrűbben fordul elő ez a megbetegedés – jegyezte meg Óvári Róbert. Kiemelte: a térítési díjakon nem emeltek idén év elején, az egyszeri bekerülési díj mellett a napi térítési díj 5500 forint Kadarkúton és 7500 forint a kaposvári intézményükben. 

Somogy kifejezetten az elöregedő vármegyék közé tartozik. A legfrisebb népszámlálási adatok elemzése során kiderült, hogy 2023-ban a legalább 65 évesek népességen belüli részaránya három vármegyében, Somogyban, Békésben és Zalában meghaladja az össznépesség 23 százalékát. Ugyanakkor a KSH prognózisa szerint 2060-ig nem változik jelentősen ez az összetétel. 

Sok a költség, nehéz lesz tartani a térítési díjakat

Somogyjád Az összesen 31 ember ellátására alkalmas somogyjádi Együtt Könnyebb Időskorúak Otthona jelenleg telt házzal üzemel. 
– Nálunk elsőbbséget élveznek a helyiek, s ha van szabad kapacitásunk, akkor gyakorlatilag azonnal, egy-két nap alatt betelik, várakozóink létszáma most 34 fő – mondta el érdeklődésünkre Kettner Éva vezető ápoló. Hozzátette: a lakók átlagéletkora 89, vannak, akik 20 éve már az otthonban élnek. 

– Nincs bekerülési költség nálunk, a napi térítési díj 5115 forint, de a pelenka, kötszer, étkezési költségek folyamatosan emelkednek, így nem biztos, hogy idén tartani tudjuk ezt az árat – emelte ki a vezető ápoló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában