Felemelő érzés

2024.01.09. 07:00

Jó szelet fogott ernyőjébe, azóta szárnyal a kaposvári vállalkozó

Károly Attilának az ég sem határ. Mintegy húsz éve saját vállalkozásba fogott és azóta a munkája a hobbija: kiteokat gyárt. Csak szél kell hozzá és egy jó ernyő, ezt pedig saját magának készíti el a kaposvári vállalkozó, aki tulajdonképpen adrenalint árul speciális ernyőivel.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Mindegy, hogy víz vagy szárazföld van a lába alatt, Károly Attila számára a legfontosabb, hogy szél legyen. Ez kell ahhoz ugyanis, hogy a földtől elrugaszkodva, akár magasra röppenjen kitejával. 

A kitesurf, vagy másnéven sárkányszörf, gyökerei a 13. századi Kínában nyúlnak vissza, ugyanis akkor jöttek rá, hogy az ünnepségekhez használt sárkányokkal a szelet is be lehet fogni. Évszázadok múlva egy angol tervező újragondolta a kínai kiteot, így született meg a ma is használatos ernyők őse. Igai hódító útjára pedig a 90-es években indult a kiteszörf, Károly Attila is ekkortájt találkozott először az extrémsportággal. 

Az egykori pedagógus több mint húsz éve hódol a sportnak és nagyjából ennyi ideje foglalkozik az ernyők gyártásával. – Már az első alkalommal saját gyártmányú kite-ot használtam, hiszen a cég által, amelytől vásároltam a siklóernyőket hozzájutottam gyártási lehetőséghez és ettől fogva elkezdtünk kísérletezni vele, hogyan lehetne ezt minél magasabb színvonalon készíteni, mesélte Károly Attila, miközben a szél vadul belekapott ernyőjébe. Az egyik pillanatban még beszélgettünk a kaposújlaki reptér szélében, majd a következőben már ernyőjét irányítva a szélre bízta magát a kaposvári vállalkozó. 

kite
Fotó: Lang Róbert 


Egy újonnan elkészült ernyőt próbált ki éppen, hiszen postára adás előtt minden kiteot személyesen letesztel. – Ez az ernyő olyan, hogy felfújja a szél, viszonylag kevesen gyártják, hiszen eléggé macerás a technológia, magyarázta Károly Attila. A kite-oknak siklóernyő formájuk van, vagyis kis beömlőnyílásokon át beáramlik a levegő és ez fújja fel az ernyőt.

kite
Fotó: Lang Róbert 

– Ma már vannak szárnyas deszkák is, amikkel az olimpián indulnak, azokon is pont ilyen ernyőt használnak. Igaz az általunk gyártott nem kvalifikált az olimpiára, de az ötkarikás játékoknak köszönhetően ez a sport egyre népszerűbb, tette hozzá. 

kite
Fotó: Lang Róbert 

A kaposvári vállalkozás adott már el ernyőket Miamiba, Amerika más részeire, de Új-Zélandra, Ausztráliába és Japánba is küldtek kaposvári kiteot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában