Tarolt a vírus

2024.01.18. 15:19

Kiürített egy kaposvári pulykatelepet a madárinfluenza

Néhány nap alatt kiürített egy pulykatelepet Kaposvár közelében a madárinfluenza.

Koszorus Rita

Fotó: Andriy Kotlyarov

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdai közleménye szerint 39 ezer pulykát kellett leölni a H5N1 vírus megjelenése miatt egy telepen. Alig egy hét alatt söpört végig az állatok számára rendkívül fertőző betegség a toponári pulykaállományon. Információink szerint nagyjából egy hete tapasztalták az első megbetegedést,  onnantól kezdtek el pusztulni a madarak a telepen. Néhány  elhullás után tetem két nap múlva már drasztikus volt az állománycsökkenés. A harmadik napra majdnem a telep pulykáinak egyharmada elpusztult. A kiürítést hétfőn rendelték el, szerdára végeztek is vírusmentesítéssel. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból vett mintákból.A

Azonnal intézkedett a hatóság

Úgy értesültünk, különféle készítményekkel próbáltak segíteni a megbetegedett állatokon, de egyikre sem reagáltak a madarak. A vírus rendkívül fertőző, ezt igazolja ez az eset is. A Nébih szerint gyakorlatilag bárhol felbukkanhat a betegség az országban, hiszen a vírus házi és vadon élő madarak betegsége. Utóbbiak a hatóság közlése szerint sokszor tünetmentesek maradnak, míg a háziállatok különböző klinikai tüneteket mutathatnak. Úgy mint, étvágytalanság, folyadékfelvétel csökkenése, elhullás. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg gyarapodás csökkenése is. 

A vírus többféle módon terjed, de a hatóság szerint legtöbbször az ürülékkel szennyezett szalmával, takarmánnyal, cipőtalpon lehet bevinni az ólba. Az állományon belül a további terjedésben nagy szerepet kap a kitüsszögött váladék illetve a szálló por és tollpihék belégzése is.

Vakcina híján marad az óvintézkedés 

Nagy méretű állattartó telepek esetében különösen nehezíti a védekezést a vadon élő madarak megjelenése, hiszen roppant nehéz védekezni a jelenlétük ellen. Elég egy kevés kihullott takarmány, ami vonzza az akár tünetmentes madarakat. A Nébih a kaposvári esethez kapcsolódó közleményében aláhúzta: a fertőzéssel érintett gazdaság körül a járványügyi szakemberek a szabályoknak megfelelően kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet is. Hozzátették: az okokat feltáró járványügyi nyomozás még folyamatban van, addig csak találgatni lehet, mi okozta a fertőzést.

Megjegyezték, hogy a betegség elszórtan továbbra is jelen van hazánkban. A fertőzés elleni védekezés érdekében a járványügyi előírások teljes mértékű betartása a továbbiakban is kiemelt jelentőségű lesz. Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy baromfiállományuk se közvetlen, se közvetett módon ne érintkezhessen vadon élő madarakkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában