Turizmusfejlesztési hozzájárulás

2024.01.19. 10:06

Közeleg a határidő

Az éves bevallók február 26-ig fizethetik meg a 2023-as turizmusfejlesztési hozzájárulást - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Sonline.hu

A jogszabályok szerint azoknak kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást bevallaniuk, akik kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást nyújtanak, valamint étkezőhelyi vendéglátásban ételt és helyben készített, nem alkoholtartalmú italt forgalmaznak, és év közben nem kell áfabevallást benyújtaniuk, vagyis alanyi adómentesek. A közelgő határidő az éves bevallókra vonatkozik – ők leginkább a szálláshely-szolgáltatást nyújtó magánszemélyek. Akik azonban a hozzájárulást havonta vagy negyedévente fizetik meg, január 20-áig teljesíthetik bevallási kötelezettségüket.  
Az éves bevallóknak ezúttal csak a 2023. április 1. és 2023. december 31. közötti időszakról kell elszámolniuk – mivel 2023. március 31-ig nem kellett turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni –, azonban a teljes, 2023. január 1. és 2023. december 31. közötti bevallási időszakot kell jelölniük a bevallás kitöltésekor.  
A nyomtatványon a turizmusfejlesztési hozzájárulást ezer forintra kerekítve kell feltüntetni. Jelölni kell a bevallás gyakoriságát (E = éves) és a bevallási időszakot. Ez az áprilisig tartó mentességtől függetlenül a 2023. január 1. és 2023. december 31. közötti időszak. 

A turizmusfejlesztési hozzájárulás mértéke 4 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában