Programok

2024.01.14. 09:03

Közös alkotás hozza közel egymáshoz a helybelieket

Nagy sikernek örvendenek a somogyi településeken a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával indult szakkörök, melyeken különleges alkotások is születnek: miután lapunkat kiolvassák, alapanyagként szolgál a papírfonáshoz.

Góz Lilla

Tavaly pályázott először Buzsák kézművesszakkör indítására. – Az idén október első hetében kezdtünk, a gyerekeknek ezúttal gyertyaöntéssel, gyöngyfűzéssel, a felnőtteknek papírfonással készültünk – árulta el Teuer Lívia közösségszervező. 
Mikliánné Kollarics Tünde, a lengyeltóti művelődési ház vezetője elmondta: a településen bútorfestést és papírfonást tanulhatnak a helyiek. – A papírhulladékot újrahasznosítjuk, bármilyen alkotás elkészíthető belőle, akár egy dísztárgy, eszköz vagy bútor – tette hozzá Mikliánné Kollarics Tünde
Isó Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Vármegyei Igazgatóságának vezetője elmondta: a Tudásunkkal kézen fogva kezdeményezés az intézet egyik legsikeresebb programja, már egy webáruházat is indítottak, ahonnan beszerezhetők a kézművestermékek. – Idén ősszel Somogyból negyven település száznegyven szakköre pályázott sikeresen – tette hozzá Isó Edina. – Legalább húsz alkalommal tartanak a településeken foglalkozásokat, amelyekhez az alapanyagot öt jelentkezőnek biztosítjuk. 


Kiemelte: több településen ötféle szakkör működik heti rendszerességgel. – Idén a tizenöt meglévő szakkör mellett három új is indult, ezek a baba-mama horgolás, a natúrkozmetikum-gyártás, valamint a szövés – mondta el az intézet somogyi vezetője. 
Isó Edina megjegyezte: évről évre egyre népszerűbbek a foglalkozások. – Szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a helyben élőket, hogy ügyes kezű kézművesektől tanulhassanak – tette hozzá Isó Edina. – Nagy örömünkre karácsonyra az elkészített alkotásokkal díszítették fel a helyi művelődési házakat, intézményeket. A szakkörök május végéig tartanak és kiállítással zárulnak, amelyekre az intézet munkatársai is ellátogatnak. A Nemzeti Művelődési Intézet ugyanis a magyar népmesékhez kapcsolódva alkotópályázatot hirdetett a szakköri közösségek számára. Pályázni lehet bármilyen szakkörön készített alkotással, amelyet a magyar népmesék világa, szimbolikája, történetei, mesefigurái ihlettek. 
A beérkezett alkotásokat szakmai zsűri döntése alapján díjazzák, majd március 14-én kiállítás nyílik belőlük a Nemzeti Művelődési Intézet székházában, Lakiteleken. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában