Jövőkép

2024.01.30. 20:00

Múltunkra és jelenünkre építenék Somogy jövőjét

Lezárult a somogyi általános- és középiskolák számára meghirdetett Értékeink vármegyén innen című hungarikumvetélkedő elődöntője. Tartalmas, összeszedett gondolatokkal találkoztunk a beküldött feladatlapokon, melyek értékelését követően kialakult a középdöntő mezőnye – tájékoztatott Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

Sonline.hu

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– A Somogy Vármegyei Közgyűlés legfontosabb feladata a területfejlesztés, emellett azonban kiemelten kezeljük az identitás kialakításának és erősítésének kérdését. Különösen fontos ez a fiatalok körében, ugyanis nem mindegy, hogy a jövőnk a múltunkra és jelenünkre épül, vagy adhoc-módon időnként fel-felvillan valami a hagyományos értékrendünkből – hívta fel a figyelmet Huszti Gábor. – Értékeink megismerése, hagyományaink tisztelete mindig is fontos volt és továbbra is az marad. Ezért is döntöttünk úgy, hogy Somogy vármegye iskoláinak pályázat keretében lehetőséget biztosítunk a somogyi identitás, hagyományok és értékek megismerésére és erősítésére. Már második éve tart ez a folyamat, és egyre inkább érdeklődve, motiváltan teljesítik a fiatalok azt, amit mi az önkormányzatnál, otthon a iskoláikban és családjaikban ebben a témában várunk. 

Már hagyomány

Már hagyomány, hogy előfeladattal készülnek a csapatok minden egyes fordulóra. Az idei évben a verseny, illetve a vetélkedő elődöntője már lezajlott, mely során többek között esszében is meg kellett fogalmazniuk kérdéseinkre a választ. – Csodálatos munkák, tartalmas, szép gondolatok születtek – tette hozzá az alelnök. – Húsz általános iskolai és huszonhat középiskolai csapat teljesítette sikeresen az előfeladatokat. Kialakult a pontozási sorrend, melynek eredményeképpen 12–12 csapat jut tovább a középdöntőbe, amit hagyományosan egy, a somogyi értéktárban szereplő értékhelyszínen, idén a Zselici Csillagparkban bonyolítunk le március 26–27-én. Az általános iskolák felső tagozatos csapatai és a középiskolák külön napon mérik össze tudásukat. A feladatok ezúttal is sokszínűek lesznek. Gyakorlati feladatokkal, friss, a helyszínen begyűjtött információk alapján vetélkednek, de szükség lesz a megfigyelőképességre és az értéktárral kapcsolatos átfogó ismeretekre is. 
– A középdöntőre egy plakáttervet várunk március közepéig minden résztvevő csapattól, melyen keresztül megmutathatják, mit jelent számukra a somogyi identitás, mit jelentenek a somogyi értékek – mondta Huszti Gábor. – Izgalommal és örömmel várjuk azoknak a fiataloknak a munkáit, akik továbbjutottak az elődöntőből. 
– A vetélkedő, illetve a verseny folyamán igyekeztünk olyan feladatokat adni, ahol az értéktárban szereplő valamennyi értéket bemutatjuk, hiszen bőven van merítési lehetőségünk, ugyanis mostanra már több mint kétszáz érték szerepel a Somogy Vármegyei Értéktárban – emelte ki Huszti Gábor, a vármegyei közgyűlés alelnöke, aki egyben a verseny zsűrijének elnöke, valamint a vetélkedő főszervezője – majd hozzátette: a középdöntőből hat-hat továbbjutó csapat verseng majd a vármegyeháza dísztermében április 17-én a döntőben. 
– Sok sikert kívánunk a felkészüléshez – zárta gondolatait Huszti Gábor, s arra is felhívta a figyelmet, hogy bizalommal fordulhatnak hozzájuk az indulók, örömmel segítenek, ha kérdésük van. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában