Visszatekintő

2024.01.12. 07:00

Őskori leletekre bukkantak az olajvezeték nyomvonalán

Cseppet sem volt mozgalmas régészeti szempontból a tavalyi év: csalódást keltett az új kaposvári ipari parknál végzett ásatás, a dél-somogyi eredményekkel viszont elégedettek. Az új esztendőben kaposvári ásatásra készülnek a Rippl-Rónai Múzeum régészei.

Koszorus Rita

longob‡rd s’rok felt‡r‡sa

Fotó: Lang Róbert

Kevés volt a nagyberuházáshoz kapcsolódó ásatás Somogyban 2023-ban, hiszen az ilyen fejlesztésekből is kevés volt. De azért több értékes lelet került elő így is a földből. A szénhidrogén kitermeléshez kapcsolódó feltárások száma megnőtt tavaly. Hiszen Csokonyavisontán és Berzence közelében is végeztek ilyet a régészek. 

– Földgázt kerestek MOL munkatársai ezen a területen és ennek kapcsán, a fúrások előtt régészeti feltárásra is sor kerülhetett. A lelőhelyen Somogyi Krisztina kolléganőm vezetésével dolgoztunk és neolit, bronzkori, római és középkori település maradványaira bukkantunk. Illetve nem messze ettől – Berzence és Góla környékén – kőolajvezetéket építettek, amely nyomvonalán nagyjából két méter szélességben kell csak ásni – mondta Molnár István, a Rippl-Rónai Múzeum régésze. Ez több régészeti lelőhelyet is érintett, ahol települések maradványait találtak meg az őskor különböző korszakaiból. Ezen kívül próbafeltárást végeztek a kaposvári keleti ipari parkban. 

– Bővítik az üzemet, ezért hívtak bennünket. Lengyeli, vagyis őskori kultúra maradványait találtuk meg. Ezen a területen várhatóan indul rövidesen egy nagyobb beruházás is, úgyhogy arra számítunk, hogy lesz még ott dolgunk az idei évben – mondta Molnár István. 

A próbafeltárás során arra keresik a választ a szakemberek, hogy adott területen mennyi lehet a lelet. Ilyenkor kutatóárkokat ásnak, amelyek két méter szélesek és itt megnézik, hogy mennyire gazdag leletekben. Az új ipari parknál is végeztek ásatást a Rippl-Rónai Múzeum régészei, de ott az előzetes várakozásokkal ellentétben nem találtak semmit. Két ásatást is folytattak az elmúlt évben: Iharosberényben és Bárdudvarnokon is eredményes volt a munkájuk.

Csont és gomb 

Iharosberényiek keresték meg még 2016-ban a múzeumot, hogy próbálják meg azonosítani a falu középkori templomának helyét. Terepbejárás és georadaros vizsgálat során sikerült megtalálni 2018-ban, majd a következő évben kezdték el az ásatást, amelyet idén folytattak. Bárdudvarnokon a tavalyi volt a régészek ötödik feltárási éve, ott Somogy egyetlen premontrei prépostságának maradványait kutatták. Csontvázak, gombok és érmék is előkerültek a kaposszentbenedeki falurészen. 

Jól pályáztak 
– Az iharosberényi és bárdudvarnoki ásatásokat pályázati forrásból finanszíroztuk, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiírásán nyertünk el és mindkét esetben az érintett települési önkormányzat biztosította a pályázathoz szükséges önerőt. Az első esetben a település templomát kerestük, de itt már ástunk korábban kétszer is. Ezúttal a templom építési periódusait igyekeztünk meghatározni, szépen kirajzolódott az alaprajz és elég sok sírt is feltártunk, idézte fel Molnár István. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában