Elrenttentés

2024.02.26. 11:26

Az üres trafibox is autóst szelídít a somogyi utakon

Hamarosan megközelíti a kétszázat országszerte az utak mellett található trafiboxok száma. A vezess.hu összeállította, hol működnek ilyen szerkezetek. Somogyban Siófokon egy, Kaposfüreden pedig két ilyen berendezés lassítja a túl gyorsan közlekedőket.

Kovács Gábor László

A trafibox egy nagyjából 80 centi magas fémdoboz, az ablaka az útra néz, innen működtethető a beszerelt sebességmérő eszköz. Korántsem biztos azonban, hogy a doboz valóban rejt traffipaxot, ám már a látványa is megszelídítheti a száguldozókat. Mivel forgatható, így az utat mindkét irányban pásztázhatja. 

Az idén február 1-ig országosan már 87 helyszínen telepítettek trafiboxokat, és további 94 helyen előkészítés alatt áll az elhelyezésük, árulta el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a vezess.hu megkeresésére. Az utóbbi időszakban azonban országosan emelkedik az önkormányzatok által felállított, majd a rendőrség által működtetett trafiboxok száma. 

Somogyban fix telepítésű KKEP, vagyis VÉDA rendszerből hat van, ezen felül még található egy trafibox Siófokon, kettő pedig Kaposfüreden, közölte megkeresésünkre a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) sajtószolgálata. Azt elismerték, hogy folyamatosan nincs bennük műszer, mert ezek telepítése a helyi sajátosságok és a szolgálatszervezés figyelembevételével történik. 

A somogyi rendőrök az év minden egyes napján vármegyeszerte végeznek sebesség-ellenőrzéseket, mert kiemelt céljuk a közutak legfőbb gyilkosának számító sebességtúllépések visszatartása, a személyi sérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok számának visszaszorítása. Az ellenőrzést civil és járőrautókkal egyaránt végzik. A sebességmérés történhet leállítással, illetőleg leállítás nélkül, az utóbbi esetben a jármű üzembentartóját a későbbiekben értesítik a szabályszegésről és a büntetés mértékéről. Okkal nem teszik közzé a sebességmérések helyét és idejét, állították. A járművezetőknek ugyanis nem csak akkor és ott kell a szabályokat betartva közlekedniük, ahol előre tudomásuk van a rend­őri jelenlétről. Céljuk, hogy a sofőrökben tudatosuljon, mindig és mindenhol számíthatnak sebesség-ellenőrzésre.

Négy új trafibox lesz Kaposváron, döntött a városi közgyűlés 

Négy új trafiboxot helyeznek majd ki Kaposváron, erről döntött a város közgyűlése legutóbbi ülésén. A város a rendőrséggel egyeztetve négy utat jelölt meg, ahol indokolt a telepítés. Szita Károly a közgyűlésen jelentette be, hogy a Töröcskei úton, az Egyenesi úton, a Guba Sándor utcában és a Pécsi utcában készülhetnek a közlekedők a rendszeres ellenőrzésre. Még 67-es főút átépítése alatt megnőtt a forgalom Kaposfüreden, miután beterelték az autósokat a településrészre. Ekkor az ott élők biztonsága érdekében a város mindkét irányban elhelyezett egy-egy traffiboxot, és a dobozokba a rendőrség sebességmérő kamerákat rakott. Az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Bár azóta a forgalom visszatért az elkészült 67-es főútra, a rendőrség továbbra is biztosítja a Kaposfüreden használt berendezéseket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában