A katolikusoknál negyedannyi egyházzenész van, mint misézőhely

2024.02.11. 11:30

Gép helyettesíti a kántort

Hiányoznak a kántorok a somogyi gyülekezetekből. A katolikus, a református és az evangélikus egyházban is szükség lenne olyanokra, akik zeneileg képzettek és vállalják a szolgálatot. Vannak olyan közösségek, ahol a kántorhiány miatt úgynevezett kántorgépeket használnak az istentiszteleti alkalmakon.

Marosi Gábor

Szili Zoltán: egy kezemen meg tudnám számolni, hány főállású kántor van az egyházmegyében

Fotó: Lang Róbert

Hiába van orgona az evangélikus templomokban, sok helyen nincs, aki megszólaltassa a hangszert. A gyülekezetek már évek óta küzdenek a problémával, arra azonban kevés az esély, hogy egy pillanat alatt megoldódik a kántorhiány. Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperese elmondta, kántoraik tiszteletdíjért, alkalmanként néhány ezer forintért végzik a szolgálatot. Vannak olyan kántorok, főleg a nagyobb gyülekezetekben, ahol sok a feladat, ezért ők több tízezer forintot kereshetnek havonta. 

Nincs főállású kántor

– Főállásban egyetlen gyülekezet sem alkalmaz kántort, mert nem tudnák kigazdálkodni a bérüket – mondta az evangélikus esperes. – Általában olyanok ülnek a hangszerhez, akiknek van valamilyen zenei előképzettségük. Mindenhol szükség lenne kántorra, mert a gyülekezetnek biztonságot adna az éneklésben, a temetéseken is tudná segíteni a szolgálatot és nagyobb eséllyel lehetne megtartani a zenei alkalmakat – tette hozzá Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna. 
A reformátusoknál sem jobb a helyzet. Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese elmondta, nemrég készült egy felmérés arról, mennyi kántor szolgál Somogyban és Zalában. A kérdőívet a 72 gyülekezetből 43 küldte vissza. Ebből kiderült, hogy csak 25 helyen van kántor, többségében képzés nélküli zenész. Az 54 százalékuk adományt, 21 javadalmat, 25 pedig semmit nem kap a szolgálatért. Azok a kántorok, akik főállásban dolgoznak, minimálbér környékén keresnek. 
Hella Ferenc hangsúlyozta, minden gyülekezetben nagy szükség lenne kántorra, mert akkor aktívabb lenne a zenei élet. Kísérnék orgonán az istentiszteleteket, kórust vezetnének, zenei programokat szerveznének. Az esperes hozzátette, komoly változásokra lenne szükség, főleg a falvakban ahhoz, hogy a lelkész mellett a kántort is el tudják tartani. 
 

Életpályamodellel népszerűbb lenne a kántor szakma
A katolikus kántorok száma is jelentősen csökkent az elmúlt években. A Kaposvári Egyházmegyében öt évvel ezelőtt mintegy 110 olyan embert tartottak nyilván, akik tudtak orgonán játszani. Szili Zoltán, az egyházmegye zeneigazgatója elmondta, most legfeljebb nyolcvanan vannak, ami majdnem negyedannyi, mint amennyi misézőhely van az egyházmegyében.
– Azt gondolom, ha a kántorképzést tanári szakkal lehetne párosítani és lenne egy kidolgozott életpályamodell, akkor felkapott „szakma” lenne – emelte ki Szili Zoltán. – Nálunk az egyházmegyében nagyon kevés főállású kántor van, egy kezemen meg tudnám számolni. Akik vannak, kapnak alapfizetést megegyezés alapján és a stóla szolgáltatásért díjat, mely a temetések, esküvők, misék után jár – mondta az egyházmegyei zeneigazgató. Szili Zoltán hozzátette, régóta szerveznek kántorképzéseket Kaposváron. Jelenleg hét hallgatójuk van, akikkel hetente egy alkalommal foglalkoznak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában