Szereti a szakmáját

2024.02.10. 07:00

Hatvanhat éve a varrógép mellett: mindent megvarr a kaposvári szabómester

Borovec János donneri műhelyében 66 éve zakatol a varrógép.

Góz Lilla

Borovec János donneri műhelyében 66 éve zakatol a varrógép.

Fotó: Lang Róbert

Egészségi állapota miatt már lassabban megy a munka, de unokájának ottjártunkkor épp egy fekete kosztümöt készített. 
– Ez a varrógép legalább hatvanéves, még van benne anyag – mutatta a 81 éves Borovec János egykori munkaeszközét, amelyet nyugdíjasként is használ. 

Rengeteg divatlap, szabászkönyv van gyűjteményében, még 1958-ban kezdett el szabóként dolgozni. – A családomban nem volt szabó, Háromfán nőttem fel és szerettem volna világot látni – mesélt a kezdetekről. 

– Egy évet Nagyatádon dolgoztam, majd Kaposváron a Szabó Szövetkezethez, a későbbi Lédi Ruházathoz kerültem, ahol 38 évet töltöttem. Az iskolában megszerzett tudás kevés volt, a gyakorlatot Rózsa Józseftől tanultam meg. Később országos szabásztanfolyamon is részt vehettem és kaposvári hölgyeknek is tartottam szabásztanfolyamot – mondta el a kaposvári nyugdíjas. 
– A munka mellett otthon a műhelyemben is dolgoztam, készítettem női és férfi ruhákat egyaránt az évtizedek alatt. A legnehezebb az arany paszományos huszár készítése volt, amihez nem volt egyszerű a zsinórokat beszerezni a fővárosból – mesélte a nyugdíjas szabó. 

Azt mondja, fontos volt számára, hogy testi fogyatékkal élőknek is varrjon. – Szerettek volna ők is divatosan, elegánsan járni, így azon dolgoztam, hogy az ő vágyaikat amennyire csak tudom megvalósítsam – mondta. 

– Amit kértek tőlem, mindent megvarrtam, először levettem a méretet, majd kimodelleztem a kért fazont, aztán próbára összeállítottam a ruhát és utána adtam át megvarr­va – mondta el Borovec János. – Ma már inkább megveszik a ruhát a boltban és ha nem jó, akkor a szabóval átalakítják, javíttatják.

Fotó: Lang Róbert

Érdemes betérni hozzá pár jó szóra is

Borovec János arról is beszélt, hogy a környékbeliek tudják, ha a műhelyben el van húzva a függöny, akkor megtalálják. Beugranak hozzá egy nadrág felvarrására és jut idő egy kicsit elbeszélgetni is. – Nincs olyan nap, hogy délután nem jönnék le a műhelybe, átnézem a divatlapokat – mondta. – Régen minden tavasszal és ősszel jártunk divatbemutatókra, ahol az új modelleket szemügyre vehettük. Egy dolog azonban nem változott, szépérzék, kézügyesség és jó szem kell a szakmához. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában