Önjáró löveg

2024.02.02. 11:33

Hétszázezerért csapnak fel tüzérnek

A Magyar Honvédség ismét kiemelt ajánlattal várja a jelentkezőket. A Lynx után most a PzH2000-es önjáró lövegek leendő kezelőszemélyzete is bruttó 737 ezer forintos illetménnyel kezdheti meg a katonai pályát Tatán.

Harsányi Miklós

Somogyból eddig 17-en jelentkeztek az ottani tüzérekhez. 
– A Panzerhaubitze 2000 (PzH) önjáró löveg egy nagy páncélvédettséggel rendelkező, támogató fegyverrel felszerelt lánctalpas jármű, napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze – derült ki a honvédségi tájékoztatóból. A jelentkezés főbb feltételei: betöltött 18. életév, büntetlen előélet, magyar állampolgárság és legalább nyolc általános iskolai végzettség. Fontos a jó fizikai teherbírás, a magas stressz- és monotonitás-tűrő képesség, továbbá bírni kell a bezártságot is. 

Győri Tamás százados, a kaposvári 7. Hadkiegészítő- és Toborzó Központ parancsnoka közölte: Somogyból eddig 17-en jelentkeztek a tatai tüzérekhez. A kaposvári iroda folyamatosan várja az érdeklődőket a Baross Gábor utca 19. sz. alatti ügyfélszolgálaton és az interneten is tájékoztatást kaphatnak. 

Vizsgálják az alkalmasságot

– Kaposvári toborzóink a bevonulás előtti hétvégén is várják a jelentkezőket – tájékoztatott Győri Tamás. – Február 10-én, szombaton és február 11-én, vasárnap 8 és 16 óra között személyesen is fel lehet keresni a kaposvári irodát és online is lehet jelentkezni. 

A tatai Klapka György 1. Páncélosdandárhoz február 12-én és 13-án kell bevonulni. Minden jelentkező alkalmassági vizsgálaton vesz részt, s ennek részeként többek közt laborvizsgálatokat – köztük drogtesztet – valamint EKG-t végeznek, sor kerül pszichológiai elbeszélgetésre és megvizsgálják a bevonulók fizikai állóképességét is.  

 

A Panzerhaubitze 2000 (magyarul páncélos tarack), röviden PzH 2000, német önjáró tarackágyú. A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) konzorcium gyártja és fejleszti tovább a járműveket. Számos korszerű berendezésének és magas fokú automatizáltságának köszönhetően figyelemre méltóak tűzgyorsasági, csőhosszának köszönhetően pedig pontossági paraméterei, emellett öndiagnosztizálásából fakadóan alacsony a karbantartási igénye is. Napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze, amelynek jeles bizonyítéka, hogy a kezdetben a német fegyveres erők számára kifejlesztett önjáró löveget mára több ország is alkalmazza. Olaszország, Hollandia és Görögország is rendszeresítette, illetve Ausztrália és Magyarország is rendszeresíteni fogja. A jármű megfelelő váltótípusa az idős, elhasználódott M109 típusú tarackoknak. Kategóriájában hasonló paraméterekkel csak a francia GCT, a brit AS–90, az orosz 2SZ19 Mszta–SZ és az izraeli SLAMMER rendelkezik. forrás: wikipedia.hu

Borítókép: Vasadi Zoltán István

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában