Lakhatás

2024.02.01. 06:30

Ingatlanpiac: 2024-ben tovább nőhet a külföldi befektetők aktivitása

Az ingatlan.com szerint egy új szabályozás eredményeként az 500 ezer eurónál, vagyis 190-200 millió forintnál drágább lakóingatlanok piaca jelentősen élénkülhet a külföldi befektetőknek köszönhetően.

Harsányi Miklós

– 2024-től egy új jogszabály alapján az EU-n kívüli országokból érkezők vendégbefektetői vízumot kaphatnak akkor, ha legalább 500 ezer euróért vásárolnak lakóingatlant vagy minimum 250 ezer euróért vesznek a jegybank által nyilvántartott ingatlanalapok befektetési jegyeiből. Az EU több országában is működik hasonló szabályozás, Magyarországon 500 ezer euró – vagyis 190-200 millió forint - a lakásvásárlás alsó értékhatára, ami a hazai ingatlanpiac felső szegmensét fedi le. Jelenleg több mint 8500 olyan lakóingatlan szerepel a kínálatban, amely megfelel ezeknek a feltételeknek. Ezen a piacon így már pár száz tranzakció is jelentős mozgást jelent - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 Szerdai közleményükben kitértek rá: az új szabályozás szerepet játszhatott abban, hogy az idén januárban a 200-500 millióért eladásra szánt lakóingatlanok iránti kereslet országosan 8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

 – Az országon belül élesek az eltérések – áll a tájékoztatóban. – . Az ilyen áron kínált budapesti ingatlanok iránt érdeklődők száma éves összevetésben 16 százalékkal nőtt, a vármegyeszékhelyeken pedig 25 százalékkal emelkedett. Közben a kisebb városokban és községekben - ahol viszonylag kevés ilyen ingatlan található - csökkenés következett be. A topkategóriát jelentő 500 millió és 5 milliárd forint közötti áron eladó lakóingatlanok iránti érdeklődés minden településtípus esetében visszaesett, mégpedig 11 százalékkal.

Balogh László az ingatlan.com saját adatait ismertetve elmondta, hogy a legtöbb külföldi lakásvásárló továbbra is az uniós országokból érkezik. Az EU-n kívüli helyszínek közül pedig tavaly az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Törökországból, Indonéziából és Svájcból érkezett jelentős számú érdeklődés az eladó lakóingatlanokra.   

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában