Ivóvíz

2024.02.09. 14:00

Még mindig akad olyan település, ahol sok az arzén a vízben

Még mindig van olyan település hazánkban, ahol olyan koncentrációban van jelen szervetlen arzén az ivóvízben, amelynek már bizonyítottan egészségkárosító hatása lehet. Somogy vármegyében egy településen volt határérték feletti az arzénszint, az érintett szakaszon átmosták a vezetéket, ezt kövezően újra megfelelő minőségű lett az ivóvíz.

Góz Lilla

Fotó: Kiss Annamarie

Magyarországon még mindig vannak olyan települések és járások, ahol a csapvíz szervetlen arzén szintje meghaladja azt a normál szintet, amely még nem okoz egészségügyi problémákat – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint Somogy ivóvízminősége bakteriológiai szempontból megfelel az országos átlagnak. Az országos ivóvíz-minőségjavító programok keretében valamennyi érintett település önkormányzata pályázott. 
Kaszó-Darvaspuszta településrészen már folyamatban van a fejlesztés, míg Kazsokban a tervezési fázisban tartanak. 

 2022-ben nyertünk a vízminőségjavító-program pályázaton, a faluban a sportpálya mellé két új kút épül és lesz új vízműház víztisztítóval.

– mondta el Boldog Géza, Kazsok polgármestere. Önerőből nem tudták volna a több mint 300 millió forintos beruházást megvalósítani, a program azonban száz százalékban támogatott. 

Korábban nem érzékeltük, hogy rossz a víz minősége, a mérések után derült ki, hogy a nitráttartalma magasabb volt, mint a határérték. 

– jegyezte meg a polgármester. 
Az ivóvíz arzéntartalma 2022-ben elsősorban a Dél-Alföldön, főleg az artézi vizekben haladta meg az európai küszöbértéket. A makói és hódmezővásárhelyi járások egyes településein a megállapított normális szintnek bő háromszorosát jelenti. A szervetlen arzén magas koncentrációban való rendszeres fogyasztása bizonyítottan több daganatos elváltozást idézhet elő a szervezetben. A Somogy vármegyei kormányhivatal tájékoztatása szerint 2023-ban egy település esetében mértek határérték felett arzént egy oldalági szakaszon. Azt közölték: hatósági intézkedésre nem volt szükség, mert az érintett szakasz mosatása után az ivóvíz ismét megfelelő minőségű lett. 

Súlyos betegségeket okozhat

Somogyban mindössze a Kaszóhoz tartozó Darvaspusztán fordult elő esetenként arzénhatárérték-túllépés még 2022-ben. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatójában kiemelik, hogy a szervetlen arzén bizonyítottan bőr-, hólyag-, vese- és tüdődaganatot idéz elő. Ezen kívül többféle krónikus betegség kialakulásában játszik szerepet, mint például a bőr elszarusodása, szív- és keringési megbetegedések, a perifériás és a központi idegrendszer rendellenességei, máj- és vesebetegségek és a cukorbetegség. 
Talán nem vigyázunk rá eléggé, de már a gyerekek is tudják: a víz a legnagyobb kincsünk.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában