Fonyódi Kolbászfesztivál

2024.02.10. 17:06

Mindenkinek a saját kolbásza a legjobb (Fotók és videó)

Újra tömegeket vonzott a téli Balaton legnépszerűbb gasztronómiai rendezvénye, a fonyódi kolbászfesztivál. Két nap alatt több mint tízezren látogattak el a Zákányi Kálmán Sportcsarnokba, és a fonyódi hegyen lépni sem lehetett az arra kolbászolóktól.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Hogyan befolyásolja a klímaváltozás a kolbászkészítést? Ezt is megtudtuk a fonyódi kolbászfesztiválon, bár ide nem tanulni, inkább kóstolni jár a többség. Délelőtt munkához láttak a csapatok, harsogott a zene, és tetőfokára hágott a jókedv, miközben a fatányérokról bőven fogytak a kolbászos, szalámis falatkák, melyekkel a közönséget kínálták. Tavaly 22 csapat állított standot, az idén már 30 csapat mutatta meg a tudását. 

kolbászfesztivál, Fonyód
Fotó: Kovács Tibor

Mindenki jóllakott 

Idei újdonság, hogy Somogyi Zoltán Max gasztroblogger feloldotta azt a tiltást, ami a zsűri etetésére és itatására vonatkozott korábban, és Rózsa Gábor mesterszakácsról megtudtuk, hogy a retro életérzés híve, vagyis nem áll tőle távol a kolbász papírtányéron, mustárral és fehér kenyérrel. Az ítészek szerint minden csapat szakszerűen látott a feladatához. Persze a zsűri véleménye azért nem számított túl sokat, mert minden embernek a saját kolbásza a legjobb. 

– Nincs fortély, meg kell csinálni az eredeti magyar kolbászt! –szögezte le Takács János, a Somogytúri Hagyományőrző Egyesület tagja, és ezen szorgoskodott a társaival. 

A Fonyódi Kormoránok Vitorlás Egyesület csapata már több mint tíz éve mindig finomságokkal várják a látogatókat.  
– Egy titkos receptet hoztunk, majd meglátják, hogy mire megyünk vele, és közben kedvet csinálunk a vitorlázáshoz – mondta Berényi András elnök-helyettes. – A darálás is fontos, de a fűszerezésen múlik minden. 
– A balatoni kolbász úgy jó, ha az egész ország esszenciája benne van! – jelentette ki a Gyulai László, a siófoki csapat képviseletében.  

kolbászfesztivál, Fonyód
Fotó: Németh Levente

– A kolbász minőségi, jó húsból kell készüljön, és a hús és a szalonna aránya 70-30 százalék legyen – mondta Méhes Miklós a Békéscsabai Kolbász Klub elnökségi tagja. – Jó házipaprika, szív és lélek kell bele. Családi hagyományokra épül, generációról generációra adjuk tovább az ízeket.
Megfelelő körülmények között kell füstölni a kolbászt, de a mostani felmelegedés bizony befolyásolja a téli érlelést, ezért egyre nehezebb jó kolbászt készíteni, tapasztalta. 
Az idén a fonyódi mentőknek gyűjtenek a fesztiválon, ezért a mentőállomás csapata igyekezett kitenni magáért. Az egyik kollégájuk a szabadnapján foglalkozik kolbászkészítéssel, és egy évszázados recept birtokában van. A mentőállomás munkakörülményeinek javítására fordítják az adományt, kicserélik a konyhabútort és a sarokülőgarnitúrát, ahol megpihennek szolgálat közben, mondta Tóth József mentőállomás vezető.


– Hosszú kolbász rövid beszéd, szeretlek Fonyód, és nem csak ezért! – ígéretéhez híven valóban rövid beszédet mondott Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője a szombati megnyitón. Hidvégi József polgármester arról beszélt, hogy a fesztivál ötlete egy érsekújvári látogatáson vetődött fel, mert ha egy felvidéki nagyvárosban tudnak disznót vágni, akkor ezt a hagyományt Fonyódon is újra kell éleszteni. Azóta kiderült, hogy a focihoz és a kolbászhoz mindenki ért. A cél az, hogy megmutassák a téli Balaton szépségeit, mindenkit invitáltak a felújított sétányra. Kinőtte magát a rendezvény, Fonyódról már mindenkinek a kolbászfesztivál jut eszébe, fűzte hozzá Erdei Barnabás alpolgármester. 

 

Repohárral csökkentik a környezeti terhelést 

A 14. kolbászfesztivál valóban nemzetközivé vált, mert a felvidékiek mellett az az idén egy csehországi csapat is érkezett. Szállás hetek óta elfogyott a városban, csak a nagyobb apartmanok maradtak üresen, de csupán a rendezvény kezdetéig. Újdonság, hogy malacfigurás repohárral rukkoltak elő, újra lehet tölteni, így kevesebb az eldobált műanyag pohár, ami csökkenti a környezeti terhelést, mondta Posza Róbert szervező. A pénteki koncertek után egy rejtélyes bejegyzés tűnt fel a fesztivál Facebook-oldalán, miszerint „az utolsó koncert ideje alatt, tőlünk kívülálló okok következtében történtek miatt a szükséges jogi lépéseket megtettük.” Egy kommentelő azt állította, hogy füstgránátot dobott valaki a nézők közé, de Posza Róberttől megtudtuk, hogy erről nincs szó, csak két hölgy között tört ki konfliktus, és ez okozott a nézőknek kellemetlenséget. Még vizsgálják az ügyet, de elejét veszik a rendbontásnak, mert ez családias rendezvény, jegyezte meg.      

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában