Menekültek

2024.03.30. 09:00

A Balaton biztonságában építgetik az új életüket

Fonyódon találtak békére, két éve hagyták hátra otthonukat a kárpátaljai menekültek.

Koszorus Rita

Két éve menekült Ukrajnából Fonyódra a tizenöt kárpátaljai család

Fotó: Németh Levente

Nyolcvanan laknak a Fővárosi Önkormányzat fonyódi üdülőjében, ukrajnai menekülteknek nyújt otthont a Fürdő utcai intézmény. Tizenöt család negyvenkét kisgyermeke hajtja itt álomra fejét nap mint nap. 

Két éve jöttem el a fiammal a kárpátaljai Csap közelében lévő otthonunkból. Nagyon nehéz volt, mert a három lányomat nem hozhattam magammal 

– mondta a könnyeivel küszködve Papp Alice
Szerencsére az asszonyt azóta követték a lányai is, csak egyikük maradt Ukrajnában, akinek szintén három gyermeke van. – Február 24-én reggel elment a fiam iskolába és hazaküldték, mert kitört a háború. Rögtön a gyerek után szaladtam, hogy hazahozom őket, és már hívott is a férjem, aki Magyarországon dolgozott. Azt mondta, pakoljak össze, mert menekülni kell, idézte fel a két évvel azelőtti menekülésüket Alice.

Papp Alice: borzasztó volt, amikor megszólalt a légiriadó.

 – Azt mondják, hogy Kárpátalján nincsenek harcok, minek menekülünk. De az borzasztó, amikor megszólal a légiriadó szirénája, vagy, hogy az ember nem tudja mi lesz a szerettével; besorozzák-e, túléli-e a szolgálatot – mondta a Fonyódon menedékre talált asszony. 

A dél-balatoni városban biztonságban érzik magukat a családok, bár a gyerekek gyakran az égen áthúzó repülőktől is megijednek. 

Én három nappal később indultam el a három fiammal és családjaikkal, s egy fiam még otthon van az öt gyermekével. Igyekszünk tartani a kapcsolatot, nagyon aggódom értük. Még az utcára is óvatosan mehet csak ki, hogy ne vegyék észre. Attól tart, hogy besorozzák 

– mondta Haga Ilona. A munkácsi asszony elmondta: igyekeznek innen pénzzel segíteni az otthon maradtaknak. A férjek és fiak építőipari segédmunkát vállalnak. 

Két éve menekült Ukrajnából Fonyódra a tizenöt kárpátaljai család.


A menekülttáborban napi kétszeri meleg étkezést kapnak és az itt dolgozók segítenek nekik a beilleszkedésben, a gyerekeknek pedig még a tanulásban is. – A fonyódi iskolába és óvodába járnak. Eleinte voltak nyelvi nehézségek, hiszen ők más nyelvjárást beszélnek. Az intézményünk segít a gyerekeknek felzárkózni a tanulásban, a korrepetitoraink naponta foglalkoznak a diákokkal – mondta Kiss Márió táborvezető.  

Pszichológus is segíti a gyerekeket, hogy feldolgozzák a traumákat. 

Van olyan hároméves kislány, aki reggelente megkérdezi a munkába induló édesapját, hogy ugye hazajön még? 

 

Önálló életet szeretnének a lakók 

A Fővárosi Önkormányzat mellett a másik fenntartóra, a Nesting Play Kft.-re, illetve a Vöröskeresztre is támaszkodhatnak a menekültek. Munkatársaik rendszeresen felkeresik a kárpátaljai családokat. Amellett, hogy programokat szerveznek nekik, adományokat is rendszeresen visznek a menekülteknek. A táborban élők között vannak olyanok is, akik önálló életet szeretnének. – Jelenleg két családnak keresünk albérletet júniustól, amit támogat az Evangélikus Egyház anyagilag – mondta el Kiss Márió. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában