Közlekedés

2024.03.02. 17:23

Akár 315 forintért is lehet bérletet venni a kaposvári helyi járatos buszokra

A kaposvári helyi járatos buszokon szinte ingyen, a Volán járatain azonban biztosan nulla forintért utazhatnak március elsejétől a 6 és 14 év közötti fiatalok, illetve azok a 65 év alattiak, akik valamilyen nyugdíjszerű ellátásban részesülnek. Az új lehetőség Kaposváron 8000 embert érint.

Marosi Gábor

Akár 315 forintért is lehet bérletet venni a kaposvári helyi járatos buszokra.

Havonta egy vonaljegy áráért, 315 forintért ülhetnek fel a kaposvári helyi járatos buszokra a 6 és 14 év közötti diákok péntektől. A hat év alatti kaposváriak már régóta ingyen használhatják a tömegközlekedést. Az új rendelkezés nemcsak a kaposvári gyerekekre vonatkozik, hanem azokra is, akik a városba járnak iskolába. Ahhoz azonban, hogy igénybe vehessék a 315 forintos havi utazást, Kaposvár-kártyával kell rendelkezniük. A március elsején bevezetett új lehetőség csaknem 5000 gyereket és mintegy 2800 olyan 65 év alattit érint, aki valamilyen nyugdíjszerű ellátást kap. 
Február végéig 19 ezer embernek nem kellett fizetni a helyi autóbusz-közlekedésért. Ingyen utazhattak a 65 év feletti és 6 év alatti kaposváriak, a valamilyen fogyatékkal élők és az őket kísérők, valamint a kismamák. A március elsején elindult új lehetőségnek köszönhetően pedig majdnem 8000-rel nőtt azoknak a száma, akik szinte ingyen buszozhatnak egész hónapban. 
A Kaposvári Közlekedési Zrt. megkeresésünkre azt közölte, tavaly átlagosan havonta 279 nyugdíjas- és 1241 tanulóbérletet értékesítettek. Azzal, hogy márciustól bevezették a kedvezményes, 315 forintos bérletet, a társaság csaknem 40 millió forint bevételkieséssel számol. Ezt az összeget az önkormányzat támogatás formájában kompenzálja majd. 
A Volánbusz járatain is új tarifarendszert vezettek be márciustól. A 6 és 14 év közötti gyerekek, valamint a 65 év alatti, valamilyen nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek szintén ingyenes lett a tömegközlekedés. A 14 és 25 év közöttieknek pedig félárú közlekedést biztosítanak. 

Ezreket spórolnak 

A vasúttársaság is több kedvezményt vezetett be márciustól. Az ingyenes utazás a diákokat és a nyugdíjasokat is érinti, de a fogyatékkal élőknek, a tartós betegeknek, valamint kísérőiknek sem kell fizetniük. A kétszázezer nagycsaládos eddig 90 százalékos kedvezménnyel utazhatott, mostantól ők is ingyen szállhatnak fel a vonatra és a Volán-buszokra is akkor, ha legalább az egyik szülő és a gyermekek közül legalább három együtt utazik. 
A csökölyi Szeszán Szilvia szerint jó dolog, hogy folyamatosan bővül a kedvezményes utazási lehetőségek köre. – Szerencsére én is csak 1300 forintért utazom a vármegyebérletnek köszönhetően – mondta. – A bérlet 9450 forintba kerül, de a munkahelyem ebből több mint 8000 forintot megtérít – tette hozzá. 
A kaposvári Horváth Aranka is úgy véli, az ingyenes utazási lehetőségek sok ezer, esetenként több tízezer forint megtakarítást jelentenek a családoknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában