Helyi közélet

2024.03.03. 17:24

Aki erényes, az a jó vezető

Brazíliában a szülők évente négyszer ellátogatnak a gyermekeik iskolájába, hogy lássák, boldog-e ott a csemetéjük – ez is elhangzott a brazil családügyekért felelős államtitkár előadásában a Matthias Corvinus Collegium (MCC) Kaposvári Központjában.

Kovács Gábor László

Az MCC első idegen nyelvű előadását tartották tolmácsgépek segítségével a főként fiatalokból álló hallgatóságnak. Angela Vidal Gandra da Silva Martins, Brazília családügyekért felelős államtitkára jogi diplomát szerzett a Sao Paulo-i Egyetemen, majd filozófiát és jogot oktatott, és vendégprofesszor a Harvardon. Hatgyermekes családból származik, édesapja minden gyermekével sokat beszélgetett, naponta megkérdezte tőlük, hogy mi volt az iskolában. 
– Egy nemzet gazdagsága az emberekben rejlik, be kell fektetni az oktatásba, hogy aztán jól működhessen – mondta a brazil családügyekért felelős államtitkár. – Politikusként mindig az emberektől igyekeztem tanulni, és nagyon fontosnak tartom, hogy minden nemzet védje meg a családokat. 
Beszélgetőtársa, Sullivan Ferenc Miklós, az MCC Ifjúságkutató Intézetének munkatársa egy 2019-es felmérést idézett, miszerint az EU országaiban még mindig a család a legalapvetőbb érték, kivéve Németországot, ahol a szabad­időt rakták az élre a válaszadók. A vallást és a politikát helyezték az utolsónak az értékek sorában mindenütt. 
– A család ad biztonságot és stabilitást, család nélkül az ember gyenge és manipulálható – mondta da Silva Martins. – Ha a családban veszekedünk, akkor nincs egyetértés a társadalomban sem. Lehet valakinek sok pénze, de ha nincs családja, akkor nincs egy hely, ahol feltétel nélkül szeretik. 
A szülők főként az USA-ban egyre inkább azt érzik, hogy nincsenek bevonva az oktatásba. A szülők az első lépcsőjét jelentik az oktatásnak, hangsúlyozta az államtitkár, ezért Brazíliában az édesapák és édesanyák minden évben négyszer ellátogatnak az iskolába, hogy megnézzek, mivel foglalkozik ott a gyermekük. Csak az lehet jó vezető, aki erényes, ám az erények belülről jönnek, és a szülőktől kell megtanulni, tette hozzá. 

A tudás és a klasszikus műveltség manapság is érték

Az oxfordi angol szótár 2016-os kiadásában megjelent a posztigazság fogalma, vagyis ma már egyre kevésbé fogadják el az objektív igazságot, inkább az érzelmek kerülnek előtérbe az oktatásban is, azt vizsgálják, hogy a gyermekek mit gondolnak valamiről. Dal Silva az 1970-es években nőtt fel, amikor azt tanulta az édesapjától, hogy a klasszikus műveltség érték. Azóta a politikusnő bekapcsolódott a Klasszikus Oktatási Társaság munkájába, mert azt vallja, hogy a tudást nem szabad lenézni, és úgy gondolkodni, hogy majd megszerezzük az interneten. Szerinte a mai világban a jövőről és a technológiáról esik sok szó, miközben lenne mit tanulni a múltból és a klasszikusoktól. A beszélgetés elején Borhi Zsombor polgármester ismertette a családvédelem magyar és kaposvári eredményeit. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában