Fotók

2024.03.21. 09:01

Éttermi etikett volt a lecke a tanodásoknak

A Hangya Tanoda diákjait látták vendégül kedd délután a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskolában. Az összesen 32 gyermek a négyfogásos ebéd elfogyasztása közben az étkezési etikett szabályaival is megismerkedett.

Harsányi Miklós

– Először a férfi lép az étterembe, utána a hölgy, a vendégek megvárják, amíg a pincér a segítségükre siet, ezt követően foglalják el a helyüket – mondta Horváth Csaba pincéroktató, aki példák sokaságával villantotta fel az alapvető éttermi viselkedési és illemszabályokat. A tálalástól kezdve a koccintáson át a számlafizetésig seregnyi dologról esett szó, így a különféle méretű, fajtájú poharakról éppúgy, mint az éttermekben használt különleges evőeszközökről. A tinik egy pisszenés nélkül hallgatták végig az előadást, melynek végén négyfogásos ebédet, franciasalátát, húslevest, magyaróvári sertésbordát és karamellkockát tálaltak fel a csapatnak. 

Fotó: Lang Róbert

Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke azt mondta: lényeges a szociális kompetenciák fejlesztése, a gyerekek a mindennapi életben használható tudnivalókról hallhattak a rendezvényen. A Hangya Tanodából összesen 32 diák érkezett, a legfiatalabb hét-, a legidősebb 16 éves volt, az általános iskolásokon kívül középiskolások is bekapcsolódtak a rendezvénybe. A 14 éves Horváth József szerint érdekes volt, hogy milyen szabályok szerint ültetik le az étteremben a vendégeket. 

– A társadalmi felelősségvállalási programunk keretében rendeztük meg a mostani találkozót – hangsúlyozta Kárász László, a Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. – Szerintem fontos, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok is megismerjék azokat az alapvető viselkedési és kommunikációs mintákat, amelyek felnőttként a javukat szolgálhatják. Lényeges, hogy közérthető, élményalapú legyen a foglalkozás. 
Társadalmi felelősségvállalási programunk több területre kiterjed: kétszer véradást szerveztünk, süteménnyel leptük meg a vakok és gyengénlátók egyesületét, és diákjaink a hadisír-gondozásba is bekapcsolódnak. Az eddigi sikereken felbuzdulva feltétlenül folytatni kívánjuk a projektet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában