Portré

2024.03.07. 19:30

Ezreket tanított vezetni, közel 50 év után száll ki az anyósülésből Pohner István

Pohner István kaposvári gépjárműoktató 47 év munka után márciusban nyugdíjba vonult. Már kamaszként élt-halt az autókért és a motorokért, teherautó-sofőrként egy állami cégnél öt évet húzott le, 1984-től 2024-ig csaknem 2400 B kategóriás tanulóvezetőt készített fel a vizsgára.

Harsányi Miklós

Pohner István kaposvári gépjárm?oktató 47 év munka után márciusban nyugdíjba vonult.

Fotó: Lang Róbert

 Akkor kezdte a munkát, amikor egy jogosítvány megszerzése – ha minden elsőre sikerült – nagyjából 4 ezer forintból kijött.  

Bár mostantól nyugdíjas vagyok, nem szakadok el végleg a szakmától.

– mondta lapunknak Pohner István, kaposvári gépjárműoktató, az ATI ügyvezetője. – Visszaveszem a tempót és alapvetően BE kategóriás képzést vállalok majd, de nem dolgozom annyit, mint eddig. 

Pohner István 1959-ben született Tabon, a kaposvári Gárdonyi Géza Általános Iskolába járt, szülei hivatalnoknak szánták, ezért a közgazdasági szakközépiskolában érettségizett. Csakhogy a kamaszkori autó-motor iránti szenvedély felülírta a terveket: miután megszerezte a jogosítványt és letöltötte a sorkatonaságot, az egykori Somogy Megyei Tanácsi Építőipari Vállalatnál helyezkedett el. Egy ZIL teherautóval betonvasat, téglát és faárut szállított, s amikor a cég megszűnt, új állás után nézett. 

Pohner István kaposvári gépjárm?oktató 47 év munka után márciusban nyugdíjba vonult.
Fotó: Lang Róbert

Pohner István azt mondta: mindenképp négy keréken akart maradni, kapóra jött, hogy az ATI autósiskolában oktatót kerestek. Akkor kezdett dolgozni, amikor egy B kategóriás jogosítványt nagyjából 4 ezer forintért lehetett megszerezni, s a közlekedési körülmények is gyökeresen eltértek a maitól. Trabantok, Zsigulik, Moszkvicsok, Škodák, Wartburgok, Barkas, IFA, ZIL és Zsuk teherautók uralták az utakat, s kevés helyen volt közlekedési lámpa. 

– Az összes kategóriára érvényes hivatásos jogosítványon kívül gépjármű-villamossági műszerész képesítést is szereztem – mondta. – Épp negyven éve vettek fel az autósiskolába, az első tanítványom pedig 1984-ben egy kaposfüredi hölgy volt, aki elsőre átment a vizsgán. Kezdésként egy bordó céges Daciát kaptam, ami alapvetően bírta az állandó használatot, az évek során összesen kilenc tanulóautót vezettek a tanítványaim. 

A nyugdíjas oktató nagyjából 2400 B kategóriás tanulóvezetőt készített fel a vizsgára, nagy részük rögtön elsőre eredményesen vette az akadályt. Pohner István azt mondta: akadtak olyanok is, akik az átlagosnál hosszabb, akár 40–50 óra gyakorlás után érték el céljukat. – A csúcstartó a 80-as években egy idős hölgy volt, aki 164 tanórát vett, s végül megszerezte a vezetői engedélyt – emlékezett. 
Kevésbé volt sikeres az a vizsgázó, aki induláskor tolatás helyett előre hajtott az autóval és kis híján egy parkoló gépkocsinak koccant. Máskor az vezetett bukáshoz, hogy a vizsgázó rosszul mérte fel az oldaltávolságot és majdnem letörte egy másik autó visszapillantó tükrét. – Nem csupán munka, hanem hivatás és hobbi: számomra ezt jelenti az oktatás – hangsúlyozta Pohner István. – Türelem, empátia és rendszeres szakmai képzés, ez az alapja a szakmánknak.

 A diákok eredményes vizsgái a mai napig sikerélményt jelentenek számomra. 

A motor vált az igazi nagy szenvedéllyé

Pohner István fia is gépjárműoktató, a szakember szerint lényeges, hogy továbbra is gördülékeny maradjon a szakmai utánpótlás. – 

Buszt és kamiont is vezethetek, de az autón kívül nagy kedvencem a motorozás 

– mondta Pohner István, aki tavaly ősszel egy 1100 köbcentis gépet vett. A 65 éves oktató lányával 2015-ben az Egyesült Államokban a legendás 66-os úton motorozott, ami élete egyik legnagyobb élménye volt. Azt is eldöntötte: nyugdíjasként több időt fordít a hobbijára. Így a motorozáson kívül újra horgászni szeretne, kedvence a Deseda, ahol régen egy tíz kilós pontyot fogott. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában