Illegális hulladék

2024.03.23. 17:25

Gumiabroncsok és egy egész ruhatár lapult a bokrok alatt

Több száz kilogramm illegálisan lerakott és kidobott szemetet gyűjtöttek össze a kaposfürediek a hétvégén. A zömében nyugdíjasokból álló önkéntesek és családosok a Deseda tó felé vezető út mentén gyűjtötték a hulladékot. A tavaszi akcióhoz a toponáriak közül is csatlakoztak néhányan.

Marosi Gábor

Több autóra elegendő gumiabroncs, műanyag dobozok, fémpalackok, ruhák, de még elhullott állat is lapult Kaposfüred határában a bokrok alatt. Az önkénteseknek nagyságrendileg annyi szemetet kellett összegyűjteniük, mint egy évvel korábban.

– Felháborító és elkeserítő ez a látvány – mondta Nyári Lászlóné.  

Lassan négy évtizede élek itt, de még mindig nem értem miért dobálják ide az emberek a szemetüket. A mai világban, amikor a környezetvédelemről, a környezettudatosságról olyan sokat beszélnek, hogyan fordulhat el hogy szemetelnek. Évről évre meg kell ismételnünk a gyűjtést, mert sajnos akik erre járnak így szabadulnak meg a legkönnyebben a hulladéktól. Szomorúak vagyunk emiatt 

– tett hozzá a kaposfüredi asszony.

Egy másik helybéli, Hegedüs Péter is kesztyűt húzott. A férfi kérdésünkre elmondta, kertészkedni szeretett volna szombaton délelőtt, nem szemetet szedni, de nem tudta elnézni a koszos lakókörnyezetét, ezért csatlakozott a többiekhez. – Rendkívül bosszant az a trehányság, amivel az utak mentén lehet találkozni, és egyszerűen érthetetlen számomra hogyan lehetnek ilyen igénytelen, primitív emberek, akik ide hordják a hulladékot – mondta felháborodva Hegedüs Péter

 Szervezetten működik mindenhol a hulladékszállítás, ezért lenne megoldás arra, hogy a szemetelők hova tegyék a hulladékot és a lomokat.

 – tette hozzá.

Nagy Attila a kaposfüredi településrész képviselője családjával közösen szedte a szemetet. Lapunknak elmondta, szeretnének szép és tiszta környezetben élni, ezért is vállalják minden évben, hogy megtisztítják a település környékét. 

 Annyi mindent elszórnak a felelőtlen emberek, hogy felfoghatatlan számunkra.

 – hangsúlyozta Nagy Attila. – Ezt a mennyiséget, amit néhány óra alatt összeszedtünk, nagyjából egy év alatt szórták ki az út és a szántóföld mellé. Ennél egyébként sokkal több szemét lenne itt, csak az elmúlt egy évben a nagyobb mennyiséget a városüzemeltetés munkatársai elvitték – tette hozzá a kaposfüredi képviselő.

Vadkamera figyeli a szemetelőket

Nagy Attila arról is beszélt lapunknak, az illegális szemetelőknek most már van félnivalója, ugyanis egy hónappal ezelőtt kettő vadkamerát is kitettek az út mellé valahova, hogy be tudják azonosítani azokat, akik kidobják a hulladékot. Nagy Attila hozzátette, bővítik is majd a kamerarendszert és hamarosan újabb vadkamarákat  szerelnek fel. Az országban lévő illegális hulladéklerakókat bárki bejelentheti egy telefonos alkalmazáson keresztül. A HulladékRadar elnevezésű applikáción keresztül meg lehet jelölni a szemétkupac pontos helyet és azt fényképpel is megmutatni. Az alkalmazásnak köszönhetően a hatóságok könnyebben tudomást szereznek az illegális lerakókról, ezáltal gyorsabban tudják majd felszámolni.

 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában