Kardok és csákók

2024.03.13. 11:00

Huszárnak álltak az ovisok - FOTÓ, VIDEÓ

Huszárok járják a somogyi óvodákat. Hagyomány már, hogy nemzeti ünnepünk előtt ellátogatnak a gyerekekhez. Bemutatják viseletüket a csákótól a csizmáig, s a rögtönzött dalárdákban forradalmi nótákat is tanítottak a kicsiknek.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

– Erőt, tisztességet – így köszöntek a bevonuló huszárok a Tar Csatár Központi óvodába járó nyolcvan­nyolc kisgyereknek kedden. A nagy csoportosok korábban már találkoztak velük, Galló Zoé Hanna fel is elevenítette tavalyi élményeit: van kardjuk és tavaly lőttek is, amitől nagyon megijedtem, ezért most majd megszorítom az ovistársam kezét – mondta izgatottan.

huszárok az óvodában
Fotó: Lang Róbert

Váradi Olivér Bence az elsők között jelentkezett, hogy a kezébe vegye a huszárok karját. Nem volt könnyű dolga, mert amíg társai számoltak, ki kellett tartania a fegyvert. 
Máj Péter és Stéger Béla március 14-ig 56 foglalkozást tart a somogyi óvodákban, sőt még Komlóra is van meghívásuk.
– Bemutatjuk a gyerekeknek a huszárok viseletét a csákótól a csizmáig – mondta el Máj Péter, a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesületének társelnöke. – A nagyobbak mostanra megjegyezték a tanultakat és már büszkén sorolják.

 

25 éve járják az óvodákat 

– Több mint huszonöt éve járjuk a forradalom és szabadságharc ünnepe előtt az óvodákat. Számunkra is óriási élmény, amikor érdeklődő, csillogó szempárokat láthatunk – jegyezte meg Máj Péter. Hozzátette: az óvodás korosztály a legfogékonyabb, a vizuális élmény erősíti a hazához való kötődésüket. 
Darázs Judit, a Tar Csatár Központi Óvoda igazgatója érdeklődésünkre elmondta: évek óta hagyomány, hogy a somogyi huszárok ellátogatnak hozzájuk. – Fontos, hogy a gyerekek már óvodás korban megismerjék a magyar történelem kiemelkedő eseményeit – tette hozzá. Megjegyezte: minden csoportban párták, zászlók, kokárdák készültek; a gyerekekkel a Hősök templománál tartott megemlékezésre is ellátogattak
A huszárokat nem engedték el üres kézzel kedden az óvodából: egy különleges kokárdát készítettek nekik, amelyen egy bajszos huszár mosolygott vissza. Az egyik kislány pedig rajzzal lepte meg a vendégeket. 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában