Gelencsér András

2024.04.11. 11:25

Jó reggelt világ! 20 év múlva itt a véged – a vesztünket okozhatja az energiafüggőség

Csupán néhány éven belül megrendülhet, sőt akár össze is omolhat a civilizációnk – állítja Gelencsér András akadémikus. Szerinte az, amit a média és a globális politika állít a fenntarthatóságról, köszönőviszonyban sincs a valósággal. Erős mondatok hangzottak el a Föld jövőjéről.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

Gelencsér András levegőkémikus, a Pannon Egyetem rektora, egyetemi tanár tíz éve foglalkozik a fenntarthatósággal. A napokban előadást tartott a kaposvári Polgárok Házában, és mindjárt keményen indított. 
– A világ problémái komplexek, de a média és a politika megpróbál egybites üzeneteket faragni belőlük, mert az üzleti érdekek ezt kívánják – mondta Gelencsér András. – Ebből alternatív valóság épült, lánykori néven tündérmese. Az alternatív valóságnak az internet a paradicsoma, ahol a hülyeséget lehet csúcsra járatni. 
A valóság ellenben az, hogy a modern civilizáció betegesen energiafüggő, energia nélkül működésképtelen, viszont a XX. századi fosszilis energiahordozók mára kimerülőben vannak, de még mindig 82 százalékot tesznek ki az összes energia felhasználásában. Azt nem szokás címlapra tenni, hogy két évtized múlva komoly gond lesz a kőolajjal, mert minden évben csak az ötödét fedezik fel annak a mennyiségnek, amennyit a világ felhasznál, tette hozzá. A véges Földön nem lehet végtelen növekedés, ezt a Római Klub már 1972-ben kimondta, és 2040-re modellezték, hogy baj lesz. Gelencsér András szerint efelé haladunk. 

Gelencsér András
Muzslay Péter

– Illúzió, hogy a dekarbonizációval megállíthatjuk a klímaváltozást, mert a szén-dioxid csak 40 százalékban felelős a felmelegedésért, ráadásul az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2023-as jelentéséből kiderült, hogy minden cél ellenére tovább nőtt a világ széndioxid-kibocsátása – figyelmeztetett az akadémikus. – A globális energiaigény 97 százaléka a meglévő gazdaság működtetésére megy el, tehát kötött pályán mozgunk. Az energiafelhasználásunk felére nincs karbonmentes alternatíva, ilyen a nehézipar, a repülés, a hajózás, a bányászat, a hadiipar. Az sem helytálló, hogy küszöbön áll az akkumulátor forradalom, mert ha feltöltjük a világ összes akkumulátorát, az csak 17 percig tudná működtetni a Földet. 
A megújuló energiaforrások nem képesek folyamatos ellátást biztosítani a háztartásoknak és a gyáraknak, és az atomenergiának is korlátozott a hasadóanyag-készlete, ugyanis az urán izotóp elfogy 90 év alatt.

Gelencsér András: alternatív valóságot építenek az egybites üzenetekkel

Ebből nem is fedezhetnek fel többet, mert a Geiger-Müller számlálókkal már felmérték a Földet. Az energiafüggőség kényszere alatt áll a világ, miközben erőforrásaink végesek. Európa bányái kimerültek, de a modern elektronikus eszközökhöz ritka földfémek kellenek, és Afrika, Dél-Amerika országaitól várjuk a megoldást, amelyek nem a politikai stabilitásukról híresek. Közben a digitalizáció és a mesterséges intelligencia korszaka egyre több energiát kíván: az internet ökológiai lábnyoma másfélszerese a globális repülésének. 
– A jövő emberének energiakorlátozásokra, akár jegyrendszerre is fel kell készülnie a mindennapokban – jósolta az akadémikus. – Hasonlóan, mint Indiában, ahol másfél napos áramszünetek vannak egész tartományokban. A gyermekeink élete emiatt nehezebb lesz, de nem biztos, hogy boldogtalanabbak lesznek. 
 

A klímacsúcsok nem szolgálnak valós megoldásokkal

Két évvel ezelőtt másfél millióan olvasták Gelencsér András interjúját az interneten, pedig tudományos híreket nem szoktak ennyien követni. Nagy visszhangot váltott ki a megszólalása, mert a fenntarthatósággal és a zöldátállás lehetőségeivel kapcsolatban illúziókba ringatjuk magunkat, állítja az akadémikus. Új témát indított el a közbeszédben, amelyben fontosnak tartja, hogy a korlátokkal legyünk tisztában. Egy hét múlva nemzetközi konferenciát rendeznek hazánkban a témában, ez szerinte bizonyítja, hogy a fenntarthatóság kutatásában Magyarország az élen jár, míg az EU a zöldillúziók világának foglya, bár szerinte most már kezdik megérezni az energiafelhasználás problémáit, de messze vannak attól, hogy szembenézzenek a valósággal. A zöldátálláshoz szükséges anyag- és energiaigényességgel ugyanis a szükséges erőforrások oldaláról nem foglalkoznak. Gelencsér András szerint valós megoldásokat kell keresni, melyek az emberi társadalom működését folyamatosan biztosítani tudnák, de ennek csak a csíráit lehet látni a világpolitikában, mert a klímacsúcsok rendre nem szolgálnak megoldásokkal. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában