Szélcsengő kerámiából, kosarak papírcsíkokból

2024.04.11. 09:47

Értelmi fogyatékossággal is kiteljesedhet az élet

Pécsi Pszichológus Napok címmel rendeztek többnapos szakmai programsorozatot a Pécsi Tudományegyetemen (PTE), amelyen egy kéthelyi delegáció is részt vett. A Remény Integrált Szociális Intézmény néhány ellátottját és munkatársát a pszichológus hallgatók kérték fel a maguk által szervezett rendezvényre.

Lőrincz Sándor

Fotó: MW

Három ellátott és négy szakember tartott gyakorlati bemutatót, illetve előadást a PTE Pszichológiai Intézetén. A cél az volt, hogy a kéthelyiek igazolják: miként lehet értelmi fogyatékossággal rendelkező, felnőtt emberként is méltó, gazdag, kiteljesedett életet élni a támogatott lakhatás keretein belül. 

Mindenkiben ott él az alkotás-alakítás vágya és öröme

Míg a munkatársak az intézményről, azon belül kiemelten az újszerű ellátási forma, az úgynevezett támogatott lakhatás szakmai sajátosságairól, célkitűzéseiről, az együttélés, az önállóságra törekvés és az egyéni fejlődés lehetőségeiről beszéltek, addig az ellátottak, az érdeklődő pszichológia szakos hallgatók aktív bevonásával, gyakorlatban mutatták be, mi minden készülhet a fejlesztő foglalkoztatás keretében. Egyebek mellett praktikus illatzsákok születtek levendulatöltettel, a hallgatók elsajátíthatták a kerámia szélcsengő készítésének fortélyait, s ámulattal figyelték, miként hasznosulhat újjá a papír. Sodrott apró csíkokból kosarak és más, mutatós tárgyak formálódtak némi varrástudás bevetésével, de azt is megtanulhatták, hogyan kell nevet, feliratot, logót égetni a fakulcstartókba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában