Tanácskozás

2024.04.17. 07:55

Oktatási intézmények vezetői tanácskoztak

Minden gyermeknek joga van a biztonságos és nyugodt gyermekkorhoz - hangzott el a nevelési és oktatási intézmények vezetőinek tartott szakmai tanácskozáson a Somogy Vármegyei Kormányhivatalban.

Az előadók a gyermekvédelmi jelzőrendszerről, az áldozatsegítésről és a rendőrségi feladatokról adtak naprakész információkat a résztvevőknek.

Dr. Neszményi Zsolt főispán köszöntőjében elmondta, hogy minden gyermeknek joga van a biztonságos és nyugodt gyermekkorhoz otthon és az oktatási, nevelési intézményekben egyaránt. Kiemelte, hogy az utóbbi időben előtérbe került gyermekvédelmi kérdések a kormányhivatalt is érintik, hiszen hatósági és törvényességi ellenőrzési és koordinációs feladatokat is ellát.

A hivatal vezetője hangsúlyozta, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerül a gyermekvédelmi törvény újabb szigorításáról szóló törvényjavaslat, amely - elfogadása esetén - még tovább növeli a gyermekek biztonságát. Hangsúlyozta, hogy a szigorítás fontos változást hoz a felelősség kérdésében, ugyanis, ha a jelzőrendszerben dolgozó nem jelenti a hatóságnak a gyermek sérelmére elkövetett bántalmazást, akkor bűncselekményt követ el.

A rendezvényen a több mint 70 szakember hasznos információkat kapott a közoktatást érintő hatósági ellenőrzésekről, a köznevelési intézmények gyermekvédelmi jelzőrendszerben való szerepéről és felelősségéről, a gyermekbántalmazás felismeréséről.

Bemutatkozott a Kaposvári Áldozatsegítő Központ, és a rendőrségi jelzések is terítékre kerültek a gyermekek veszélyeztetettsége kapcsán. Az előadók értékelték a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését is a család- és gyermekjóléti központok közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában