Emlékezés az ősökre

2024.05.24. 12:36

Felújították a nemesi család által állított régi keresztet

Kiss Kálmán

Sélley Tivadar az ősei iránti tiszteletből állíttatta helyre azt a 130 éves kőkeresztet Mihályfa és Marcali között, melyet a felirat tanúsága szerint: „Isten dicsőségére Sélley Boldizsár és neje Gyarmathy Anna állíttatott 1894-ben” a Zala vármegye északkeleti részén, a Zalaszentgróti járásban fekvő kis település határában. A nemesi család leszármazottai már több éve foglalkoznak a família családfa-kutatásával, és egy internetes oldalon bukkantak rá még 2021 márciusában a „Sélley-Gyarmathy kereszt” című bejegyzésre. Ekkor határozták el, hogy felújítanák az elhanyagolt állapotban lévő és hiányos ősi feszületet. 

Az elhatározást sokáig nem koronázta siker, mivel nem találtak megfelelő mesterembert és sírkövest, aki vállalta volna a munkákat; ráadásul a COVID-járvány is akadályozta a megvalósítást. Ekkor ismét az internet segítségét vette igénybe Sélley Tivadar. Végül így jutott el 2023 őszén Mesztegnyőre, ahol Kövesdiné Pályi Antónia alpolgármester javasolta a Marcaliban élő, a Marcali Katolikus Karitász Csoport egyik önkéntes tagját, Ladencsics Zoltánt, aki eddig már kilenc keresztet újíttatott fel a környéken. Ladencsics Zoltán közreműködésével végül sikerült helyben egy megfelelő méretű Mária szobrot szerezni, ami az eredeti keresztről hiányzott. A felújítási munkákat Orsós Zoltán végezte el ez év tavaszán. 

A felújított keresztet egy kis ünnepség keretében Száraz Krisztián Dávid premontrei szerzetes, türjei plébános, Mihályfa lelki gondozója áldotta meg a rokonok, a falubeliek és a marcali küldöttség jelenlétében. Sélley Tivadar mindenkinek hálásan megköszönte a munkáját, akik a kereszt megújításához hozzájárultak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában