Tab

2024.05.13. 10:27

Jó termést várnak, nyitnak a pincék

Szépen fejlődik a szőlő a tabi Öreg- és Hőlyeg-hegy lankáin, amiből várhatóan remek nedűt tudnak a hordókba tenni az idei szüreten a helyi borosgazdák.

Koszorus Rita

– Minimális volt a fagykár, a betegségek egyelőre nem látszanak, viszonylag gyorsan megindult a szőlő a korán érkezett nagy meleg miatt, így az atkáknak nem volt idejük támadásba lendülni – mondta Kovács Tibor, a Tabi Szőlősgazdák Egyesületének elnöke. 

Tabon nagyjából 160 borospince van a két szőlőhegyen. A vidék egyik legnagyobb boros rendezvénye a júliusi Nyitott pince napok, amikor négy pincét és oda kitelepülő gazdát keresnek fel a helyi borbarátok, hogy megkóstolják nedűiket. De még ezt megelőzi a május 18-ai borverseny, amikor megválasztják az ítészek döntése alapján Tab borát. 

– 36 éve tartunk szakemberek által végzett borvizsgálatot, amelyre közel ötven mintával neveznek a termelők – mondta Kovács Tibor. Idén is nagyjából ilyen érdeklődésre számítanak. A versenyen a legmagasabb pontszámot elért rozé, fehér- és vörösborokból palackoztat majd az önkormányzat.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában